Mevlut Cavusoglu, sprak de Algemene Vergadering van de VN toe en dringt aan op eenheid tegen het terrorisme - Turkse Pers
Mevlut Cavusoglu, sprak de Algemene Vergadering van de VN toe en dringt aan op eenheid tegen het terrorisme - Turkse Pers

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei woensdag dat Syrië en Irak nog steeds worden bedreigd door de terroristische groeperingen als Daesh, Al-Qaida, Al-Nusra, de PKK en PYD / YPG.

Mevlut Cavusoglu, die in de Algemene Vergadering van de VN sprak, drong er bij de internationale gemeenschap op aan zich te verenigen.

Cavusoglu onderstreepte een nieuwe fase in de strijd tegen het terrorisme.

“In Syrië en Irak zijn we in staat geweest om Daesh een flinke slag toe te brengen, we hebben het niet meer over de staatsstructuur met enorme financiële middelen, maar de dreiging is nog niet voorbij,” zei Cavusoglu.

“Als je geen duurzame politieke oplossingen vindt in Syrië, zullen terroristen de situatie blijven uitbuiten.”

Hij voegde eraan toe dat Daesh en andere terroristische groeperingen slechts symptomen zijn van een groter probleem, waarvan de oorzaak moet worden aangepakt.

Gelegenheid voor politieke oplossing in Syrië

Onder verwijzing naar de overeenkomst van Sept. 17 tussen Turkije en Rusland om een ​​gedemilitariseerde zone te creëren in Idlib, Syrië, zei Cavusoglu: “Er is nog een kans voor een politieke oplossing in Syrië.”

“Daarom moeten we ons best doen om de Verenigde Naties en [de speciale VN-Syrië gezant Staffan] De Mistura aan te moedigen een constitutioneel comité op te richten en ook om beide partijen, het regime en de oppositie aan te moedigen zinvolle onderhandelingen te beginnen voor een duurzame politieke oplossing ,” hij zei.

Turkije en Rusland hebben op die datum ook een memorandum van overeenstemming ondertekend waarin wordt opgeroepen tot “stabilisatie” van de de-escalatiezone van Idlib, waarin agressie uitdrukkelijk verboden is. 

Onder het pact blijven oppositiegroepen in Idlib in gebieden waar ze al aanwezig zijn, terwijl Rusland en Turkije gezamenlijke patrouilles in het gebied zullen uitvoeren om hernieuwde escalaties te voorkomen. 

Cavusoglu waarschuwde ook voor samenwerking met andere terroristische groeperingen tijdens de bestrijding van Daesh – verwijzend naar Amerikaanse steun voor de PKK / PYD en PKK / YPG – zeggende: “Anders zal het uiteindelijk leiden tot verdere instabiliteit in Syrië of elders.”

Grensoverschrijdende operaties

Onder vermelding van de grensoverschrijdende terrorismebestrijdingsoperaties van Turkije in Syrazas Azaz, Jarabulus en Afrin, zei hij dat deze operaties niet alleen militair van aard waren.

“We hebben ook gericht op het elimineren van vreselijke humanitaire omstandigheden en het aanpakken van het vacuüm van gouverneurs die de terroristische groeperingen in staat stellen uit te breiden,” voegde hij eraan toe.

Operation Euphrates Shield, dat begon in augustus 2016 en eindigde in maart 2017, was gericht op het wegnemen van de terroristische dreiging langs de Turkse grens met het gebruik van het Vrije Syrische leger, ondersteund door Turkse artillerie en luchtondersteuning.

Op 20 januari lanceerde Turkije operatie Olijftak om de YPG / PKK en Daesh terroristen uit de regio Afrin in het noordwesten van Syrië te verdrijven. Op 18 maart bevrijdden Turkse troepen en leden van het Vrije Syrische Leger de stad Afrin.

Cavusoglu zei ook dat verbeterde samenwerking, informatie-uitwisseling met partners en eenheden voor crisisanalyse die op belangrijke locaties in Turkije zijn gevestigd, het vermogen van buitenlandse terroristen om zich vrij te bewegen hebben verstoord.

Cavusoglu benadrukte dat de inspanningen van Turkije hebben bijgedragen aan de regionale veiligheid en de veiligheid van mensen over de grenzen heen.

“Turkije draagt ​​een enorme last, maar we voelen niet de volledige steun van de internationale gemeenschap, maar onze inspanningen zullen blijven zorgen voor gemeenschappelijke veiligheid en ook voor kwetsbare en wanhopige mensen uit al deze regionale landen en daarbuiten. “