Miljoenen posts op sociale media lijken te zijn gegenereerd door de CIA om op sociale media de mensen te manipuleren en in opstand te brengen tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro, zegt Turkse Prof. Dr. Levent Eraslan - Turkse Pers
Miljoenen posts op sociale media lijken te zijn gegenereerd door de CIA om op sociale media de mensen te manipuleren en in opstand te brengen tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro, zegt Turkse Prof. Dr. Levent Eraslan - Turkse Pers

De Central Intelligence Agency (CIA) van de Verenigde Staten steunt het besluit van Washington om de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido als president te erkennen door de publieke opinie te manipuleren, door middel van social media, tegen de democratisch gekozen president Nicolas Maduro.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Guaido officieel erkend kort na zijn aankondiging en prees zijn plan om verkiezingen te houden. Dat werd gevolgd door soortgelijke verklaringen uit Canada en een hele reeks rechtsdraaiende Latijns-Amerikaanse regeringen, waaronder de buren van Venezuela, Brazilië en Colombia.

Miljoenen post’s die zijn ontworpen om Venezolanen aan te zetten tegen de legitieme president van het land, Nicolas Maduro, werden in zeer korte tijd gedeeld om sociale onrust tegen Maduro aan te wakkeren.

Assoc. Prof. Dr. Levent Eraslan onthulde de opvallende details van de waarnemings- en misleidingsstrategieën van de VS in een exclusief interview.

Professor Dr. Levent Eraslan
Professor Dr. Levent Eraslan

Met nadruk op het strategieverslag van de nationale inlichtingendienst van de VS in 2019, dat de interventie van het Pentagon in de Venezolaanse politiek inhoudt, zei Eraslan: “De rol van ‘machinaal leren’ en het verstrekken van gegevens aan beleidsmakers door het bepalen van politieke instabiliteit via sociale media werd benadrukt in het rapport. ‘

Merkt op dat duizenden tweets die de afgelopen twee dagen van verschillende accounts zijn gedeeld: “Mensen worden geroepen om straten in te nemen om de gekozen president omver te werpen. De pogingen om rebellie op gang te brengen en dit proces in een bloedige situatie te duwen via sociale medianetwerken zoals Twitter, YouTube en Facebook zijn waarneembaar “, concludeerde hij.

Lager parlementair huis spreker Vyacheslav Volodin noemde de stappen om Maduro te verwijderen illegaal, meldde Interfax persbureau op donderdag. Een tweede wetgever, Franz Klinzevich, zei dat Moskou zijn militaire samenwerking met Venezuela zou kunnen opheffen als Maduro zou worden verdreven.

In Ankara zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, dat het erkennen van een andere leider dan Maduro “chaos” zou kunnen veroorzaken.

In Parijs zei een ambtenaar van het voorzitterschap dat Frankrijk overleg pleegde met zijn Europese partners over de situatie.