Foto van het bestand: De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Çavuşoğlu (L) schudt de handen van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif (R)
Foto van het bestand: De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Çavuşoğlu (L) schudt de handen van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif (R)

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif begroette op zondag de betrekkingen van zijn land met Turkije.

“Turkije is een toonaangevend land onder degenen met wie we goede relaties onderhouden”, vertelde hij de Iraanse staatstelevisie.

De Iraanse diplomaat zei dat Teheran zou samenwerken met Ankara om wildvuur in het Iraakse deel van het moeras al-azim uit te stellen.

Hij zei dat zijn land gesprekken zou voeren met Turkije en Irak in een poging om milieu- en watergerelateerde problemen in de regio op te lossen.

Zarif zei dat recente economische problemen in Turkije werden veroorzaakt door de psychologische sfeer gecreëerd door de VS.

De betrekkingen tussen Turkije en de VS namen een duikvlucht op 1 augustus, toen de regering-Trump sancties aankondigde tegen de ministers van binnenlandse zaken en justitie van Turkije nadat Ankara had geweigerd een Amerikaanse voorganger vrij te laten die te maken heeft met terroristische aanslagen in Turkije.

Op 10 augustus verhoogde Trump de ante door de Amerikaanse tarieven te verdubbelen op de invoer van Turkse aluminium en staal.

Als reactie hierop heeft Turkije tarieven verhoogd voor verschillende in de VS vervaardigde goederen, waaronder alcohol- en tabaksproducten en voertuigen.

Politieke spanningen tussen Ankara en Washington hadden tot zorgen geleid in de markten, maar de Turkse lira heeft vorige week een herstel laten zien, na positieve berichten van Europese hoofdsteden en het besluit van Qatar om 15 miljard dollar in Turkije te investeren.