Onderzoeker onthult dat China een digitaal panopticum bouwt dat Oeigoerse moslims controleert door een Orwelliaanse dystopie te creëren - Turkse Pers
Onderzoeker onthult dat China een digitaal panopticum bouwt dat Oeigoerse moslims controleert door een Orwelliaanse dystopie te creëren - Turkse Pers

China’s surveillance staat en big data-technologie heeft een Big Brother-achtig systeem bereikt door elk aspect van het leven van mensen te beheersen, zoals in George Orwell’s beroemde dystopische roman, “1984”.

Nieuw onderzoek heeft onthuld dat een Chinees bewakingsbedrijf de bewegingen van meer dan 2,5 miljoen mensen heeft gevolgd in een regio waar autoriteiten hardhandig opgetreden hebben tegen moslimminderheden, meldde The Independent dinsdag.

De Nederlandse cybersecurity-expert Victor Gevers onthulde een online database met namen, foto’s, ID-kaartnummers, geboortedata en werkgegevens van Uyghur-moslims die werden gemonitord in de regio Xinjiang.

Politiecontroleposten en beveiligingscamera’s registreren de locatiegegevens van bewoners, maar de database werd maandenlang onbeschermd gelaten door SenseNets Technology, technologiebedrijf voor gezichtsherkenning.

“Het was volledig open en iedereen zonder authenticatie had volledige beheerdersrechten. Je kunt in de database gaan en alles maken, lezen, bijwerken en verwijderen, “zei Gevers.

“Het is een ‘moslimtracker’ die door de Chinese autoriteiten in de provincie Xinjiang wordt gefinancierd om Oeigoerse moslims bij te houden, ‘merkte hij op in een reeks Twitter-berichten.

Ongeveer 54,9 procent van de mensen in de database werd geïdentificeerd als Han-Chinees, de etnische meerderheid van het land, terwijl 28,3 procent Oeigoers waren en 8,3 procent Kazachs, beide etnische allochtonen.

Velen verwijzen naar China’s Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio – de thuishaven van vele etnische minderheden, waaronder de Turkse Oeigoeren – als Oost-Turkestan.

Oeigoeren, een Turkse etnische groep die goed is voor 45 procent van de bevolking van Xinjiang, beschuldigen China van repressief beleid dat hun religieuze, commerciële en culturele activiteiten beperkt.

Gevestigd onder het voorwendsel van “politieke heropvoeding” voor de Chinese moslimbevolking, heeft Beijing de bouw van detentiekampen in de afgelopen drie maanden versneld en uitgebreid met nog eens 700.000 vierkante meter, volgens satellietbeelden.

De Chinese opsluitingskampen voor moslims hebben zware kritiek gekregen van de internationale gemeenschap, omdat Beijing voortdurend hun bestaan ​​ontkende en herhaaldelijk beschuldigingen van misbruik tegen de Oeigoerse minderheid van het land verwierp, in plaats daarvan koos ze ervoor om hen “beroepskeuzen” te noemen.

De regio Xinjiang is de thuisbasis van ongeveer 10 miljoen Oeigoeren. De Turkse moslimgroep die ongeveer 45 procent van de bevolking van Xinjiang uitmaakt, beschuldigt de Chinese autoriteiten al lang van culturele, religieuze en economische discriminatie.

De provincie Xinjiang, werd voorheen Oost-Turkestan genoemd en was een onafhankelijke staat op zich, na de annexatie door de Chinezen in 1949 is zijn de Oeigoeren stelselmatig slachtoffer van Chinees terreurbeleid.