Mohammed bin Salman had naar verluidt de bedoeling om Saoedische journalisten vast te houden, volgens The Washington Post - Turkse Pers
Mohammed bin Salman had naar verluidt de bedoeling om Saoedische journalisten vast te houden, volgens The Washington Post - Turkse Pers

De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman, probeerde de vermiste Saoedische journalist Jamal Khashoggi terug te lokken naar Saoedi-Arabië en hem vast te houden, meldde The Washington Post woensdag.

De columnist van Washington Post is sinds 2 oktober niet meer gehoord, toen hij het Saoedische consulaat in Istanbul bezocht, temidden van speculaties dat hij door Saoedische autoriteiten was vermoord.

De Washington Post zei dat er Amerikaanse intelligence-intercepts zijn van Saoedische functionarissen die het plan bespreken.

Volgens een aantal vrienden van Khashoggi hadden hoge Saoedische functionarissen in de buurt van bin Salman de afgelopen vier maanden Khashoggi gebeld om hem bescherming te bieden en zelfs een baan op hoog niveau die voor de regering werkte als hij terugkeerde naar zijn thuisland.

Het rapport zei dat Khashoggi “sceptisch” was over het aanbod en vertelde een van zijn vrienden dat de “Saoedische regering nooit haar beloften zou nakomen om hem geen schade toe te brengen”.

“Hij zei:” Maak je een grapje? Ik vertrouw ze nog geen eens een beetje “,” Khaled Saffuri, een Arabisch-Amerikaanse politieke activist, werd geciteerd door The Washington Post.

Khashoggi, een burger van Saoedi-Arabië, was redacteur van meerdere Saoedische kranten waaronder Arab News en Al-Watan.

Tijdens zijn residentie in de VS woonde hij in het noorden van Virginia en was hij een medewerker van The Washington Post.

De Washington Post zei in het rapport dat de inlichtingen over de eerdere plannen van Saoedi-Arabië om Khashoggi te detineren vragen hebben gewekt over de vraag of de regering van de Amerikaanse president Donald Trump de journalist had gewaarschuwd dat hij in gevaar zou kunnen zijn.

“Inlichtingendiensten hebben de plicht om mensen te waarschuwen die mogelijk zijn gekidnapt, ernstig gewond of gedood, volgens een in 2015 ondertekende richtlijn. De verplichting geldt ongeacht of de persoon een Amerikaans staatsburger is. Khashoggi was een inwoner van de VS,” toegevoegd.

Een voormalige hoge inlichtingenofficier die niet genoemd wilde worden zei tegen The Washington Post: “Het gevangen houden van hem, wat geïnterpreteerd zou kunnen zijn als het arresteren van hem, zou geen verplichting tot waarschuwing hebben veroorzaakt.”

“Als iets in het gemelde intercept aangaf dat geweld gepland was, dan had hij, ja, gewaarschuwd moeten zijn”, zei de official.

Het bureau van de directeur van de nationale inlichtingendienst, die toeziet op het waarschuwingsproces, weigerde commentaar te geven op de vraag of Khashoggi was gecontacteerd, aldus The Washington Post.

Saoedische autoriteiten moeten nog een duidelijke uitleg geven over het lot van Khashoggi, terwijl verschillende landen – met name Turkije, de VS en het VK – hebben aangegeven dat de kwestie zo snel mogelijk moet worden opgehelderd.

Volgens zijn verloofde, Hatice Cengiz, arriveerde Khashoggi voor het eerst op 28 september in het Saoedische consulaat in Istanbul. Nadat hem was verteld dat zijn documenten in een week klaar zouden zijn, ging Khashoggi naar Londen en keerde op 1 oktober terug naar Istanbul.

Khashoggi belde het consulaat en kreeg te horen dat “documenten worden voorbereid” en dat hij naar het consulaat kon komen. Hij ging op 2 oktober naar het consulaat met Cengiz maar heeft het gebouw nooit meer verlaten.