De Turks-Russische overeenkomst met Idlib geeft Syriërs hoop - Turkse Pers
De Turks-Russische overeenkomst met Idlib geeft Syriërs hoop - Turkse Pers

\
De details uit de overeenkomst tussen Rusland en Turkije over Syrië’s Idlib, is bekend gemaakt. De overeenkomst bestaat uit 10 artikelen, waarin Idlib een gedemilitariseerde de-escalatiezone zal zijn waarin de Turkse en Russische strijdkrachten patrouilles zullen uitvoeren.

Idlib, gelegen nabij de Turkse grens en is de thuisbasis van meer dan drie miljoen Syriërs, van wie velen zijn gevlucht uit andere steden na aanvallen door regeringsstrijdkrachten.

Het Syrische regime heeft vorige maand plannen aangekondigd om een ​​groot militair offensief in het gebied te starten, dat lange tijd al wordt gecontroleerd door verschillende gewapende oppositiegroeperingen.

Doorbraakovereenkomst

Een bilaterale ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Russische president Vladimir Poetin leverde de stabilisatieovereenkomst op, waardoor miljoenen burgers op de die gevlucht waren voor de brute aanvallen van het Assad-regime en hun toevlucht zochten in Idlib.

Het bereikte akkoord tussen Turkije en Rusland was een doorbraak na een trilaterale top met inbegrip van Iran die geen overeenkomst voor een staakt-het-vuren heeft ondertekend.

Sotsji-deal geeft hoop aan inwoners van Idlib

De aankondiging van een gedemilitariseerde zone in Idlib, het laatste oppositiebolwerk van Syrië, is een baken van hoop voor de inwoners geworden.

Bewoners worstelden met een atmosfeer van verlammende angst, omdat gesprekken over een dreigend offensief zouden leiden tot de ‘ergste humanitaire catastrofe in de 21e eeuw’, aldus de VN.

Alleen Turkije beschouwt behoeften van de lokale bevolking

“We zien de resultaten van de overeenkomst als een goed teken. Onze hoop om terug te keren naar gebieden waar we zijn ontheemd, daar is nieuw leven ingeblazen “, zei Bedir Kaysi, die vanuit Homs naar Turkije was gevlucht als gevolg van aanvallen van het regime.

Abdusselam Hasan, de directeur van een ziekenhuis in Idlib, merkte op dat Turkije het enige land was dat rekening hield met de behoeften van de lokale bevolking.

Syrische bevolking Idlib dankt Turkije - Turkse Pers
Syrische bevolking Idlib dankt Turkije – Turkse Pers

“We vertrouwen Turkije”

“De resultaten van Sotsji zijn ook positief op het veld weerspiegeld. De lokale bevolking heeft demonstraties van ondersteuning georganiseerd in Binnish en Maarratmisrin, ” zegt  Ahmet Zerzur, eraan toevoegend dat zowel de vlaggen van het Turkse als het vrije Syrische leger (FSA) bij de bijeenkomsten zijn getoond.

“De FSA-vlag is een teken van de voortzetting van de volksopstand en de Turkse vlag is een teken van vertrouwen. Wij vertrouwen op Turkije. We voelen ons comfortabel wanneer Turkije aanwezig is in de regio, ” zei Zerzur.

Win-win voor Turkije en Rusland

Anton Mardasov, een niet-ingezeten deskundige bij de Russian International Affairs Council (RIAC), noemde de overeenkomst die in Sochi werd bereikt een overwinning voor zowel Erdoğan als Rusland.

“Deze overeenkomst is een overwinning voor de Turkse President Erdoğan. Aan de andere kant is het ook een overwinning voor de Russische President Poetin, die niet wilde deelnemen tot een grootschalige militaire operatie, ” zei Mardasov.

Sotchi-deal bewijst samenwerking tussen Turkije en Rusland

Denis Korkodinov, Russische militaire expert en politieke wetenschapper, zei dat de overeenkomst in Sochi ervoor zorgde dat radicale groepen het vredesproces in Syrië niet zouden kunnen dwarsbomen.

“Door het vormen van een gedemilitariseerde zone hebben Ankara en Moskou hun alliantie getoond, die gebaseerd is op politieke waarden van hoog niveau,” zei hij.

VN-hulpcoördinator begroet de stabilisatieovereenkomst van Idlib

“De Sotsji-overeenkomst is buitengewoon belangrijk en absoluut een stap in de goede richting”, zei Panos Moumtzis, de humanitaire coördinator van de VN voor de crisis in Syrië, eraan toevoegend dat het “zeer belangrijk” is om militaire escalatie te voorkomen, burgers te beschermen, vrijheden te respecteren en er zorg voor te dragen dat humanitair hulp toegankelijk wordt gemaakt in Syrië.

Syrië is sinds begin 2011 verzeild geraakt in een burgeroorlog, toen het Assad-regime onverwachte het vuur opende met wreedheid op zijn eigen bevolking.

Sindsdien zijn honderdduizenden mensen gedood en meer dan 10 miljoen anderen ontheemd geraakt, aldus VN.