Devlet Bahceli MHP-leider, Partij van de Nationalistische Beweging - Turkse Pers

Bashar al-Assad zou niet aanwezig moeten zijn in de toekomst van Syrië, zei de leider van de Turkse Nationalistische Bewegingspartij (MHP), Devlet Bahceli, op zaterdag.

In een reeks tweets voegde Bahceli eraan toe dat de Syrische bevolking de politieke beslissing moet nemen over Assad in de toekomst van Syrië.

Hij riep ook op tot de terugkeer van Syriërs die in Turkije wonen.

“De terugkeer van Syriërs in ons land moet op een geplande manier moeten gebeuren”, zei Bahceli.

Hij zei dat nieuwe migratiegolven de toekomst van het Turkse volk zullen “verduisteren”.

“Assad en Poetin moeten stoppen met het bombarderen in Idlib en de zoektocht naar een staakt-het-vuren hervatten”, voegde Bahceli toe.

Vijf burgers werden gedood en zeven anderen raakte gewond bij luchtaanvallen door het Syrische-regime en Russische gevechtsvliegtuigen in de noordwestelijke provincie Idlib, aldus de Verenigde Naties.

Het Syrische regime heeft onlangs plannen aangekondigd om een ​​groot militair offensief in het gebied te starten, dat al lange tijd wordt gecontroleerd door verschillende gewapende oppositiegroeperingen.

De VN waarschuwden eerder deze week dat een dergelijk offensief zou leiden tot de “ergste humanitaire catastrofe in de 21e eeuw”.

Een trilaterale top van de presidenten van Turkije, Rusland en Iran op vrijdag onderstreepte dat “er geen militaire oplossing voor het Syrische conflict kan zijn” en riep op tot het bevorderen van het politieke proces om tot een diplomatieke oplossing te komen.