Turkije heeft een 'uiterst positieve rol' gespeeld in Syrië-gesprekken, zegt Duitse Minister Heiko Maas - Turkse Pers
Turkije heeft een 'uiterst positieve rol' gespeeld in Syrië-gesprekken, zegt Duitse Minister Heiko Maas - Turkse Pers

De Duitse minister van buitenlandse zaken heeft vrijdag de inspanningen van Turkije geprezen om een ​​militaire escalatie en een grote humanitaire crisis in de provincie Idlib in Syrië te voorkomen.

“Turkije heeft een buitengewoon positieve rol gespeeld met betrekking tot de ontwikkelingen in Syrië en Idlib en tot slot heeft het een overeenkomst bereikt met Rusland om een ​​gedemilitariseerde zone te creëren”, vertelde Heiko Maas op een persconferentie in Berlijn.

Hij benadrukte dat deze inspanningen van groot belang waren voor het voorkomen van een humanitaire catastrofe in Idlib, het laatste oppositiebolwerk van Syrië.

In relevant nieuws zei de woordvoerder van de bondskanselier Angela Merkel vrijdag dat de recente ontwikkelingen in Syrië een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda zouden zijn tijdens het bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan Berlijn volgende week.

Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin zijn het maandag na hun ontmoeting in Sochi eens geworden om een ​​ontwapeningszone in de Idlib-provincie in Syrië te vestigen.

Idlib, gelegen nabij de Turkse grens, is de thuisbasis van meer dan 3 miljoen Syriërs, van wie velen naar andere steden zijn gevlucht na aanvallen van Assad-regeringsstrijdkrachten.

Vorige maand kondigde het regime plannen aan om een ​​groot militair offensief te lanceren in Idlib, dat wordt gecontroleerd door verschillende gewapende oppositiegroepen.

Maar de VN waarschuwde dat een dergelijk offensief zou leiden tot de “ergste humanitaire catastrofe in de 21e eeuw”.