Duitsemof

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft woensdag maatregelen voorgesteld tegen de Amerikaanse dominantie in de mondiale financiële sector, met steeds meer verschillen tussen Washington en Berlijn over de nucleaire deal met Iran. 

In een artikel dat hij schreef voor het dagelijks Handelsblatt, bekritiseerde Maas de Amerikaanse president Donald Trump voor het opleggen van unilaterale sancties tegen Iran, zonder overleg met Europese bondgenoten.

“Het is essentieel dat we de Europese autonomie versterken door betalingskanalen op te zetten die onafhankelijk zijn van de VS, een Europees monetair fonds en een onafhankelijk SWIFT [betalingssysteem],” zei hij.

Maas riep de EU-partners ook op om hun eenheid te behouden en een gemeenschappelijk beleid ten opzichte van de VS na te streven in het voortdurende conflict over sancties.

“In deze situatie is het van strategisch belang dat we Washington duidelijk maken dat we willen samenwerken.

“Maar ook: Dat we niet toestaan ​​dat je ons voor onze rekening laat gaan en daarom is het goed om Europese bedrijven legaal te beschermen tegen sancties”, zei hij.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de oproep van Maas om eenheid onder Europeanen gesteund en voor een sterkere rol voor de Europese Unie gesteund, maar zij heeft ook  voorzichtigheid betuigd van plannen om een ​​Europees alternatief te vinden voor het door de VS gedomineerde betalingssysteem SWIFT.

“De transatlantische betrekkingen veranderen, we moeten meer verantwoordelijkheid nemen. Wij Europeanen moeten onze bestemming in eigen hand nemen “, vertelde Merkel aan een persconferentie in Berlijn.

Erkende groeiende verschillen met de Trump-regering over een aantal internationale kwesties, waaronder de nucleaire overeenkomst, merkte Merkel op dat Amerikaanse sancties tegen Iran problemen met betrekking tot het SWIFT-systeem hebben veroorzaakt.

“Maar tegelijkertijd weten we dat de SWIFT-overeenkomst buitengewoon belangrijk is, vooral met betrekking tot de financiering van terrorisme”, zei ze en voegde eraan toe dat Europeanen nog steeds nauwe samenwerking met de VS nodig hebben op het gebied van veiligheid.