Turkije zal zijn eerste ambassade openen in het Zuid-Amerikaanse land Paraguay, zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op zondag.

“Turkije heeft de nodige wettelijke procedures voltooid om zijn ambassade in Asuncion te openen en Armagan Inci Ersoy als onze eerste ambassadeur te benoemen”, zei het ministerie in een verklaring.

“Paraguay zal naar verwachting binnenkort ook de noodzakelijke procedures afronden”, vervolgde de verklaring.

Volgens de verklaring wil Turkije “onze contacten en samenwerking met Paraguay vergroten in het kader van ons outreach-beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied.”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en zijn Paraguayaanse ambtsgenoot Luis Alberto Castiglioni hebben elkaar dit weekend in New York ontmoet in de marge van de 73e zitting van de Algemene Vergadering van de VN.

“De wederzijdse politieke wil om relaties te bevorderen, werd tijdens de bijeenkomst bevestigd”, voegde de verklaring eraan toe.

Visumvrij reizen Suriname

Afgelopen vrijdag heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Casvuoglu, een bezoek gebracht aan zijn ambtsgenoot Yldiz Pollack-Beighle in Suriname voor een overeenstemming inzake een Turkse consulaat in Paramaribo.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie heeft Yldiz Pollack-Beighle aangegeven dat overeengekomen is om in de nabije toekomst de visums af te schaffen. Cavusoglu voegde daaraan toe dat het visumvrij reizen het contact tussen ondernemers zal verbeteren en hierdoor ook de bilaterale handelsvolume zal verbeteren.

Over de bilaterale betrekkingen met Suriname zei Cavusoglu dat Ankara graag vriendschappelijke betrekkingen met Paramaribo op alle gebieden wil bevorderen, en de twee landen heeft toegevoegd die zijn overeengekomen om economische samenwerking te ontwikkelen.

“Turkse bedrijven zijn steeds meer geïnteresseerd in investeringen in Suriname, vooral in toeristische en infrastructuurprojecten,” aldus Cavusoglu.

De Turkish Cooperation and Coordination Agency (TIKA) zal in Suriname nieuwe projecten uitvoeren in de gezondheidszorg op het gebied van educatie. De Surinaamse minister heeft aangegeven dat overeengekomen is om verschillende projecten tot uitvoering te brengen, zoals de bouw van een ziekenhuis.