Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in Anıtkabir - Turkse Pers
Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in Anıtkabir - Turkse Pers

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei donderdag dat toenemende dreigementen en aanvallen op het land het land niet van zijn doelen zal afhouden.

“De toenemende bedreigingen, schendingen en aanvallen op de soevereiniteit van ons land zullen je nooit van onze idealen en doelen afhouden”, verklaarde hij tijdens een toespraak in Anıtkabir, het mausoleum van de stichter van de Turkse republiek Mustafa Kemal Atatürk.

De boodschap van de Turkse president Erdogan, komt op de 96ste verjaardag van de dag van de overwinning, ter herdenking van de overwinning in de Slag om Dumlupınar, in de Turkse Egeïsche provincie Kütahya in 1922, als onderdeel van het Grote Offensief, dat de eventuele nederlaag van de Griekse strijdkrachten in de handen van de Turks leger.

Turkije en de VS hebben momenteel te maken met verslechterde relaties na het opleggen door Washington van sancties aan twee Turkse ministers van de regering voor het niet vrijlaten van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die in Turkije geconfronteerd wordt met terrorismegerelateerde aanklachten.

Amerikaanse Predikant, Andrew Johnston
Amerikaanse Predikant, Andrew Johnston – TurksePers.nl

President Donald Trump bracht zette vervolgens de aanval in op Turkije door de Amerikaanse tarieven voor de invoer van aluminium en staal in Turkije te verdubbelen, waardoor de Turkse lira waarde verliest ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Turkije verhoogde op zijn beurt de tarieven voor verschillende Amerikaanse producten, waaronder alcohol, tabak en auto’s, volgens een nieuw presidentieel decreet dat in het officiële publicatieblad werd gepubliceerd.