Erdogan - Turkse Pers

Turkije zal “doen wat nodig is” met betrekking tot de noordelijke stad Manbij in Syrië, zei president Recep Tayyip Erdogan vrijdag.

De VS hebben ons beloofd om te vertrekken uit Manbij, ze zeiden: ”We zullen hier binnen 90 dagen vertrekken.” Maar ze zijn niet vertrokken, we zullen doen wat nodig is, zei Erdogan tijdens een inauguratie ceremonie in de centrale provincie Isparta.

Nadat Turkije en de VS overeenstemming hadden bereikt over de overeenkomst met Manbij die zich richt op de terugtrekking van de PKK-aangesloten YPG-terroristen uit de stad om de regio te stabiliseren, heeft de terreurgroep haar aanwezigheid en activiteiten in het gebied versterkt.

De terroristische groep heeft de aanleg van loopgraven en dijken voltooid in gebieden rond het hele stadscentrum alsof ze niet van plan zijn om te vertrekken.  

Erdogan gaf groen licht voor mogelijke militaire operaties in Manbij en zei: ”Ze graven loopgraven in Manbij, wat betekent dat? Het betekent: Wij hebben onze graven (PKK/YPG) gegraven, kom ons begraven.” 

Turkije belooft een militaire operatie tegen YPG / PKK te starten in de strategisch belangrijke stad Manbij, ten westen van de rivier de Eufraat in het noorden van Syrië, als onderdeel van operatie Olijftak. Manbij ligt ten noordoosten van Aleppo maar net ten zuiden van de Turkse grens.

De president zei ook dat er geen plaats is voor terroristen in de toekomst van Turkije of Syrië.

In zijn meer dan dertig jaar durende terreurcampagne tegen Turkije heeft de PKK 40.000 levens geëist, waaronder veel vrouwen en kinderen. De YPG is de Syrische tak.