President Erdoğan, die een officieel bezoek bracht aan Duitsland, ontmoette vandaag de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Erdoğan en Merkel hielden een persconferentie voor de camera’s. Tijdens de persconferentie benadrukte Erdoğan het volgende: “Net als ik niet het recht heb om kritiek te uiten op het Duitse rechtssysteem en de rechtbanken, heeft Duitsland ook niet het recht om het Turkse rechtssysteem te bekritiseren.”

Bestrijding terroristische organisaties
De Turkse president gaf in zijn toespraak aan dat de Turkse economie gebaseerd is op solide fundamenten, en dat Turkije klaar dient te zijn voor bedreigingen op economisch gebied. “Onze betrekkingen met Duitsland op basis van een win-win-situatie zijn in ontwikkeling. We gaven aan Merkel door dat we een grotere verwachting hadden van het vechten tegen Duitsland en FETÖ en het bestrijden van andere terroristische organisaties,”aldus Recep Tayyip Erdoğan.

Erdoğan: “Een paar weken geleden hebben we de heer Maas, minister van Buitenlandse Zaken, in ons land ontvangen. Daarnaast waren de ministers van Financiën en Financiën en Handel en Energie ook in ons land. Dankzij de steun en weerstand van onze natie weten we dat we een poging tot een coup hebben afgewend van onze doelen.”

“De staatsgreep kon de sterke Turkse democratie niet opzij zetten. In deze couppoging door de uitbreidingen van de terroristische organisatie FETÖ zijn 251 mensen vermoord en 2193 gewond geraakt. Na de couppoging gingen we naar OHAL, een constitutioneel mechanisme om FETÖ en zijn uitbreidingen te bestrijden. Om onze democratie te redden van de dreiging van deze terroristische organisatie, hebben we ons twee jaar intensief ingespannen. Op dit punt hebben we een belangrijk succes geboekt,” vervolgde de Turkse president zijn toespraak.

Voortvluchtige Can Dündar
De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan herinnerde aan een uitleveringsovereenkomst tussen Turkije en Duitsland en noemde vluchteling Can Dundar “een veroordeelde, spion.”

“Momenteel wordt deze persoon [Dündar] door Turkse rechtbanken veroordeeld als een spion en het onthullen van staatsgeheimen,” zei Erdoğan in een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Erdoğan zei ook dat het het fundamentele recht van Turkije is om de uitlevering van Dündar te vragen, die vijf jaar en tien maanden is veroordeeld tot gevangenisstraf, in overeenstemming met de uitleveringsovereenkomst met Duitsland.

Visumliberalisatie
Met betrekking tot het proces van visumliberalisering zei Erdoğan dat Turkije van plan is om de resterende 6 criteria zo snel mogelijk te vervullen.

“Zorgen voor visumliberalisering en het in gang zetten van de update van de douane-unie, samen met het herleven van de toetredingsonderhandelingen met Turkije [EU], zal zowel de Europese Unie als Turkije ten goede komen.”

De president zei dat Turkije hoopt dat dit “kritieke” proces niet zal worden blootgesteld aan de blokkering en grillen van specifieke kringen en voegde eraan toe: “Turkije hecht belang aan de steun van Duitsland.”

Erdoğan zei dat het uitbuiten van commerciële sancties voor politieke doelen “zowel de internationale handel als de internationale veiligheid zal schaden”. Hij benadrukte verder dat Turkije “klaar is en de macht heeft” om alle dreigingen, inclusief economische dreigingen, weg te nemen.

Syrische vluchtelingen
Erdoğan gaf ook in zijn toespraak aan dat Turkije een zware verantwoordelijkheid verbindt over regionale kwesties, waaronder de Syrië crisis die 7 jaar heeft geduurd en het leven van 1 miljoen mensen heeft gekost. Momenteel worden 3 en een half miljoen vluchtelingen gehost in Turkije. Erdoğan: “Ik zou hier mijn voldoening willen uitspreken vanwege de gevoeligheid van Duitsland voor de Syrische kwestie, met name de menselijke dimensie.”