De Turkse president zegt dat Khashoggi is vermoord in een voorbedachte politieke moord - Turkse Pers
De Turkse president zegt dat Khashoggi is vermoord in een voorbedachte politieke moord - Turkse Pers

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei dinsdag dat er sterke aanwijzingen zijn dat Jamal Khashoggi’s moord is gepland door het Saudisch regime, en zei dat de verklaring van Saudië Arabië geen stand zal houden.

Erdoğan zei ook dat de verblijfplaats van Khashoggi’s lichaam nog onbekend was en hij eiste Saoedi-Arabië om de identiteit te onthullen van een ‘lokale medewerker’ die het lijk zou hebben laten verdwijnen.

“De moord op de Saoedische journalist Khashoggi was met voorbedachten rade,” zei Erdoğan, Khashoggi’s moord was een “politieke moord.”

In de toespraak voor het parlement noemde Erdoğan kroonprins Mohammed bin Salman niet, die volgens sommige Amerikaanse wetgevers de opdracht tot de moord heeft gegeven. Erdoğan zei dat Turkije zijn onderzoek naar de dood van Khashoggi niet zou afronden totdat alle vragen worden beantwoord.

“Inlichtingen- en veiligheidsinstellingen hebben bewijs dat de moord gepland was. Dat het regime in Saudië Arabië hier niks van afwist en dat het het werk is geweest van slechts enkele geheime agenten die op eigen houtje opereerde, dat is verzonnen.”

“Camera’s bij het consulaat waren verwijderd’ zei Erdogan, eraan toevoegend dat ‘het team, die de moord heeft gepleegd eerder het consulaat hadden betreden dan Khashoggi, kortom ze hadden de komst van Khashoggi verwacht”

Hij zei dat bewezen was dat Khashoggi “op brute wijze was vermoord” en riep de 18 verdachten in de zaak op om terecht te staan ​​in Istanbul.

“Iedereen, degene die de moord heeft uitgestippeld, tot de uitvoerders moeten antwoorden verstrekken op het geweten van de mensheid,” zei hij.

In zijn toespraak zei Erdoğan ook dat de Saudische regering 17 dagen na de moord formeel de moord op Khashoggi heeft toegegeven.

“Het congres van Wenen zou zo’n brutale moord niet toestaan,” zei Erdoğan.

“Diplomatieke onschendbaarheid, die een onderdeel is van het Verdrag van Wenen, zal worden besproken,” merkte hij op.

Erdoğan zei dat een Saoedisch team van 15 man op de dag van de moord het consulaat betrad en dat drie mannen van het team een ​​verkenningstocht maakten naar het bos van Belgrado in Istanbul en Yalova, een rit van 90 kilometer (55 mijl) ten zuiden van Istanbul.

Khashoggi verdween na het betreden van het consulaat op 2 oktober om documenten voor zijn aanstaande huwelijk te verkrijgen.

Erdoğan betuigde ook zijn condoleances aan Khashoggi’s verloofde en zijn familie.

Khashoggi was een inwoner van de VS die columns schreef voor de Washington Post en een criticus van de Saoedische regering, die opriep tot hervormingen.

Nadat King Salman in de verdwijning van Khashoggi, had ontkend, verklaarde Saoedi-Arabië na twee weken op zaterdagochtend, dat Khashoggi tijdens een vuistgevecht in het consulaat was overleden. Een uur later schreef een andere Saoedische ambtenaar de dood toe aan een chokehold, die een hoge functionaris herhaalde.