President Recep Tayyip Erdogan zei zaterdag dat Turkije grote hervormingen en ingrijpende veranderingen onderging in een korte periode om moeilijkheden aan te pakken.

“Om [economische] ontberingen te overwinnen die we hebben geïmplementeerd en grote hervormingen en ingrijpende veranderingen snel hebben ondergaan, zou dat in normale omstandigheden jaren hebben geduurd”, zei hij tijdens de regeringsvergadering van de regerende partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-Partij) in het district Kizilcahamam van de hoofdstad.

Erdogan voegde daaraan toe dat een verhoging van de wisselkoers niet alleen te wijten is aan economische redenen, maar dat Turkije niet aan de verantwoordelijkheid heeft ontbroken, maar alleen de huidige situatie heeft beoordeeld.

“Natuurlijk staat Turkije open voor allerlei soorten investeringen, ondersteuning en contributie, zolang de prijs om dit te betalen niet de soevereiniteit en toekomst van ons land is,” zei hij.

Erdogan verklaarde dat Turkije tijdens officiële bezoeken aan het buitenland om investeringen vroeg, maar nooit om geld.

Hij zei dat de interesse van internationale investeerders in Turkije blijft bestaan, door te stellen dat verwacht wordt dat goed nieuws in de komende periode zal worden aangekondigd zonder verdere details te geven.

“We zullen de doelen van ons land bereiken met onze eigen oplossingen, onze eigen programma’s,” zei hij.

Erdogan voegde eraan toe dat Turkije een van de landen is met de laagste staatsschuld ten opzichte van de nationale inkomensverhouding.

De Turkse president zei dat zolang hij leeft, geen enkele internationale organisatie in staat zal zijn om “Turkije onder druk te zetten”.

Over de vraag of Turkije ondersteuning zal krijgen van het wereldwijde adviesbureau McKinsey, zei hij dat hij zijn ministers had verteld “geen advies van hen te ontvangen”.

“Dit [overleg] is niet noodzakelijk, we zijn genoeg voor onszelf,” zei hij.

Bestrijding van terrorisme

Erdogan zei dat Turkije alle terroristen zal elimineren en hen een passend antwoord zal geven voor hun aanvallen.

Op donderdag, in de zuidoostelijke provincie Batman, ontplofte een geïmproviseerd explosief geplant door PKK-terroristen toen een gepantserd militair voertuig passeerde en acht soldaten martelde.

Erdogan betuigde zijn medeleven aan de families van de gemartelde soldaten.

“Hebben we acht martelaars? Die terroristen zouden moeten weten dat ze daar de prijs voor zullen betalen met minstens 800 [terroristen]”, zei hij.

“We zullen ze ook elimineren [terroristen] in Qandil en Sinjar,” voegde hij eraan toe.

“Zij [terroristen] zullen nooit de kracht hebben om de vrede en welvaart van deze natie te vernietigen,” voegde hij eraan toe.

In de meer dan dertig jaar durende terreurcampagne tegen Turkije was de PKK – door Turkije, de VS en de EU als een terroristische organisatie genoteerd – verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen, inclusief vrouwen en kinderen.