Erdogan spreekt over zaak Brunson - Turkse Pers

De beslissing van de Turkse rechterlijke macht op vrijdag om de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrij te laten, was een onpartijdige gerechtelijke beslissing. Zei Erdogan tegen de Amerikaanse President Trump.

“President @realDonaldTrump, zoals ik altijd benadruk, de Turkse rechterlijke macht heeft een onpartijdige beslissing genomen”, schreef Erdogan zaterdag op Twitter.

Erdogan zei ook dat hij hoopt dat Turkije en de VS de samenwerking zullen voortzetten die beide bondgenoten verdienen, eraan toevoegend dat de landen “gezamenlijke inspanningen leveren tegen terroristische groeperingen, met name de PKK, Daesh en FETO”.

De opmerkingen van de president kwamen naar aanleiding van Trump die hem bedankte op Twitter voor de vrijlating van Brunson, die zei: “Ik wil president @RT_Erdogan bedanken voor zijn hulp!”

Verschillende media beweren dat er een deal zou zijn om de dominee vrij te laten, Trump tweette ook: “Er was GEEN DEAL gemaakt met Turkije voor de vrijlating en teruggave van dominee Andrew Brunson.”

Hij voegde eraan toe: “Er was echter grote waardering namens de Verenigde Staten, wat zal leiden tot goede, misschien wel grote, relaties tussen de Verenigde Staten en Turkije!”

Brunson werd gearresteerd in december 2016 beschuldigd in de Egeïsche provincie Izmir door lid te zijn van de Fetullah Terrorist Organization (FETO), de beweging die achter de coup van 2016 zat.

Nadat Brunson in juli van de gevangenis, huisarrest kreeg, werd Brunson op vrijdag veroordeeld tot iets meer dan 3 jaar gevangenisstraf, gelijk aan zijn voorarrest.

De aanklachten tegen hem omvatten spionage voor zowel FETO als de PKK, een groep die door de VS en de EU wordt erkend als terroristische organisatie en   die verantwoordelijk is voor ongeveer 40.000 doden in Turkije, inclusief vrouwen en kinderen.