In het artikel voor buitenlands beleid zegt Erdogan: 'De VN, die bedoeld was om het kloppend hart van de mensheid te zijn, heeft geen polsslag' - Turkse Pers
In het artikel voor buitenlands beleid zegt Erdogan: 'De VN, die bedoeld was om het kloppend hart van de mensheid te zijn, heeft geen polsslag' - Turkse Pers

President Recep Tayyip Erdogan riep woensdag op tot een “alomvattend hervormingsproces van de Verenigde Naties” in een artikel dat hij schreef voor het tijdschrift Foreign Policy. 

Over de voortdurende humanitaire crises overal ter wereld zei Erdogan: “De lijst gaat verder, maar het is duidelijk dat de Verenigde Naties, die bedoeld was om het kloppende hart van de mensheid te zijn, geen polsslag hebben.” 

Erdogan benadrukte dat de VN “te lijden heeft onder een ongekende geloofwaardigheidscrisis”, en voegde hieraan toe: “De belangrijkste reden voor de huidige problemen van de VN is dat de Veiligheidsraad zijn belofte om vrede en veiligheid overal ter wereld te bevorderen, niet nakomt.”  

Hij drong er bij de wereldleiders op aan hun spel op te voeren.

“In een tijd waarin wereldwijd leiderschap hard nodig is, is het cruciaal om de Verenigde Naties te verbeteren in plaats van ze te vernietigen.” 

“Als de mondiale machten niet helpen, moet de rest van de internationale gemeenschap het heft in eigen handen nemen en een alomvattend VN-hervormingsproces starten”, zei de president.

Terwijl hij onderstreepte dat er twee hoofdkampen zijn van VN-critici, zei Erdogan dat het eerste kamp landen omvat zoals Turkije en Duitsland die de VN willen hervormen met pogingen om de tekortkomingen van de organisatie aan te pakken. 

“Het tweede kamp is kleiner en omvat de Verenigde Staten, dit kamp geeft er de voorkeur aan de zwakheden van de VN te misbruiken om de liberale internationale orde te ondermijnen”, voegde hij eraan toe. 

Erdogan vertelde hoe Turkije 4 miljoen vluchtelingen opvangt – 3,5 miljoen van hen zijn Syrische staatsburgers – en voegt daaraan toe: “Hoewel Turkije geen militaire of economische supermacht is, is het als een wereldleider naar voren gekomen door een deel van de oplossing in Irak, Syrië en elders te worden. ” 

Met aandringen op een einde aan het monopolie van een kleine groep naties en een herdefiniëring van mondiaal leiderschap, zei Erdogan.

“Leiders van over de hele wereld hebben de plicht om samen te komen en de nodige stappen te ondernemen om vrede, stabiliteit en veiligheid voor de hele mensheid te bevorderen,” zei hij.

Erdogan drong er bij de Algemene Vergadering van de VN op aan om “meer dan een trefpunt voor wereldleiders te zijn om toespraken te houden en klachten te delen” en voegde eraan toe: “Dit jaar moet de basis worden gelegd voor een nieuw VN-systeem.”