Recep Tayyip Erdogan zegt dat ze niet in een imperialistische wereld willen leven - TurksePers.nl
Recep Tayyip Erdogan zegt dat ze niet in een imperialistische wereld willen leven - TurksePers.nl

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dinsdag dat de Amerikaanse sancties tegen Iran “niet kloppen”.

Na een fractievergadering in het parlement, vertelde Erdogan aan verslaggevers: “We vinden de sancties niet goed, omdat onze mening is dat deze sancties gericht zijn op het vernietigen van het evenwicht in de wereld”, zei Erdogan.

Erdogan benadrukte dat de Amerikaanse sancties tegen Iran in tegenspraak zijn met de internationale wet en diplomatie.

“We willen niet in een imperialistische wereld leven”, voegde hij eraan toe.

Washington kondigde maandag nieuwe sancties aan gericht op de Iraanse energie- en financiële sectoren, samen met de scheepvaartindustrie.

Meer dan 700 personen, entiteiten, vliegtuigen en schepen stonden op de zwarte lijst, waaronder 50 Iraanse banken en hun binnenlandse en buitenlandse dochterondernemingen.

De Amerikaanse overheid heeft China, Griekenland, India, Turkije, Italië, Japan, Zuid-Korea en Taiwan 180 dagen vrijgesteld van de invoer van Iraanse olie, waardoor de zorgen over de inkrimping van het aanbod op de wereldmarkten afnemen nadat de sancties van kracht werden.

Erdogan had ook kritiek op de Amerikaanse patrouilles die maandag in het noordoosten van Syrië begonnen.

“Het is onmogelijk dat we deze [patrouilles] accepteren.” Bovendien zou een dergelijke situatie leiden tot ernstige negativiteit langs de grenzen, “zei Erdogan.

De patrouilles komen nadat het Turkse leger vorige week verschillende PKK / YPG-posities in de regio heeft gepeld. De YPG is de Syrische tak van de PKK-terreurgroep.