Turkije is tegen elke poging tot een staatsgreep overal ter wereld, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan donderdag in verband met de door de VS gesteunde couppoging tegen president Nicolas Maduro in Venezuela.

De president zei dat de strijd van Turkije tegen de terroristische Gülen beweging(FETO), de groep achter de mislukte couppoging in 2016, resoluut doorzet volgens de wet.

Hij voegde eraan toe dat er geen sprake was van ontspanning of aarzeling in de strijd tegen de Gülen beweging.

“Zonder enig onderscheid te maken, zijn we tegen alle couppogingen overal ter wereld”, zei Erdogan.

De Gülen beweging en zijn in de VS gevestigde leider Fetullah Gulen orkestreerde de staatsgreep op 15 juli 2016, waarbij 251 omkwamen en bijna 2.200 gewond raakten.

Erdoğan wees er ook op dat Turkije om humanitaire redenen het enige land in Syrië is.

“Ik zeg expliciet dat Turkije het enige land is dat voor humanitaire doeleinden in Syrië is”, zei Erdogan tijdens een presentatieceremonie van de Turkse militaire academie in de hoofdstad Ankara.

Erdogan zei dat Turkije niet van plan is om Syrië te “bezetten”, maar het heeft geprobeerd de veiligheid van zijn bevolking te waarborgen.

Turkije staat op de eerste plaats als het gaat om humanitaire hulp in verhouding tot zijn nationale inkomen, voegde hij eraan toe.

“Turkije heeft nooit gehandeld met de westerse mentaliteit die zijn deuren sluit voor vluchtelingen”, zei Erdogan.