President van Turkije Recep Tayyip Erdoğan - Turkse Pers
President van Turkije Recep Tayyip Erdoğan - Turkse Pers

Turkije zal de Palestijnse zaak en de mensen niet de rug toekeren, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zaterdag.

Tijdens een kabinetsvergadering beloofde Erdoğan om alle beschikbare middelen aan het Palestijnse volk te blijven geven nadat het besluit van de VS om alle hulp aan de UNRWA te schrappen, op zaterdag van kracht werd. De Verenigde Staten hebben alle hulp aan Palestijnen in het door Israël bezette Westen gestopt, zowel op de Jordaanoever, als Gaza, als onderdeel van een anti-terrorismewetgeving die vorig jaar werd aangenomen.

Een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het besluit, zeggende dat de hulp was stopgezet na een specificatie in de ATCA (Antiterrorismeverklaring) van 2018, die door het Congres was aangenomen en in oktober door de Amerikaanse president Donald Trump in de wet werd bekrachtigd.

In 2018 schorten de VS honderden miljoenen dollars aan hulp en steun op aan de Palestijnen, waarvan een groot deel werd gebruikt voor humanitaire projecten, maar stopte met de hulp voor veiligheidsdoeleinden.

De VS bevolen de sluiting van diplomatieke missie van de Palestina Liberation Organisation (PLO) in Washington in september, de in facte Palestijnse ambassade in de Amerikaanse hoofdstad.