Recep Tayyip Erdogan: Turkije zal niet toezien hoe tientallen duizenden burgers zullen worden vermoord - Turkse Pers
Recep Tayyip Erdogan: Turkije zal niet toezien hoe tientallen duizenden burgers zullen worden vermoord - Turkse Pers

Turkije, zal niet toezien hoe er tienduizenden onschuldige burgers in Syrië zullen worden vermoord, enkel en alleen, omdat het huidig Syrische-regime er belangen bij heeft om het gebied onder haar controle te krijgen, zei de Turkse president op vrijdag.

In een Twitter-bericht in het Turks, Engels, Russisch en Arabisch zei Recep Tayyip Erdogan dat Turkije noch vanaf de zijlijn zou kijken noch zou deelnemen aan een dergelijk spel “als de wereld een oogje dichtknikt voor het doden van tienduizenden onschuldige mensen [in Syrië]”.

De opmerkingen van Erdogan kwamen na zijn ontmoeting vrijdag met de Russische president Vladimir Poetin en de Iraanse president Hassan Rouhani in de Iraanse hoofdstad Teheran om gezamenlijke inspanningen te bespreken als onderdeel van het vredesproces in Astana en politieke inspanningen om een ​​duurzame oplossing voor het Syrische conflict te vinden.

Erdogan zei dat Turkije heeft geprobeerd om het bloedvergieten in Syrië te stoppen sinds de crisis uitbrak.

“Zonder discriminatie zijn we snel met hulp naar onze Syrische broeders en zusters gesneld.” Vandaag willen we, net als in het verleden, niet dat een van onze Syrische broeders of zusters lijdt. “zei hij.

Erdogan zei dat het belang dat Turkije hecht aan de trilaterale top van vrijdag “de zorg van Turkije voor de toekomst van onze Syrische broeders en zusters weerspiegelt”.

Turkije heeft duidelijk verklaard tijdens de bijeenkomst in Teheran dat toevlucht nemen tot methoden die het leven van burgers negeren “alleen in handen van terroristen zou spelen”, zei Erdogan.

Erdogan zei dat het probleem met Idlib moet worden opgelost in overeenstemming met het Astana-proces en zonder aanleiding te geven tot pijn, nieuwe spanningen of meer leed.

“Het handhaven van de principes waarover we in Astana overeenstemming hebben bereikt, is de sleutel tot het vinden van een duurzame politieke oplossing voor de Syrische crisis.”

Waarschuwing tegen eventuele voldane feiten onder het voorwendsel van de strijd tegen het terrorisme, zei Erdogan dat verzet tegen separatistische inspanningen die de territoriale integriteit van Syrië en de nationale veiligheid van de buurlanden proberen te ondermijnen cruciaal was.

Hij benadrukte dat Turkije meer dan 3,8 miljoen Syriërs herbergt en beloofde dat Turkije zou blijven streven naar de vrijwillige en veilige terugkeer van vluchtelingen en een duurzame oplossing die een gemeenschappelijke basis zal creëren voor alle partijen bij het Syrische conflict.

De Turkse president Erdogan, heeft de boodschap in 4 talen naar buiten gebracht, Turks, Arabisch, Russische en in het Engels via zijn Twitter-account.