Turkse president maakt korte metten met de veeleisende vrijlating van de voormalige co-voorzitter Selahattin Demirtas van HDP - TurksePers.nl
Turkse president maakt korte metten met de veeleisende vrijlating van de voormalige co-voorzitter Selahattin Demirtas van HDP - TurksePers.nl

De Turkse president zei dinsdag dat de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), waarin werd geëist dat de gevangengezinde ex-covoorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP) Selahattin Demirtas “niet onze zorg” was.

Erdogan herinnerde eraan dat het EHRM veel uitspraken heeft gedaan over terreurgroepen en ze waren allemaal tegen degenen die door Turkse rechtbanken zijn aangesteld.

“Er zijn ook zoveel dingen die we ertegen kunnen doen [tegen het besluit van het EHRM]. We zullen een tegenreactie geven en hiermee de deal sluiten,” zei Erdogan.

Hij voegde eraan toe: “Het terrorisme gaat nog steeds door in Turkije en de Turkse natie betaalt de prijs.”

Demirtas was gedetineerd tijdens het Turkse referendum en de presidentsverkiezingen, waarvan de rechtbank zei dat “dit het pluralisme onderdrukte en de vrijheid van politiek debat beperkte”.

In november 2016 werden Demirtas samen met 12 HDP-wetgevers gearresteerd op basis van terreuraanslagen. Demirtas blijft in hechtenis in afwachting van het proces.

Rond een dozijn HDP-wetgevers zitten momenteel in de gevangenis in afwachting van een rechtszaak wegens aan terrorisme gerelateerde delicten nadat hun parlementaire onschendbaarheid in mei 2016 werd opgeheven.

De Turkse regering heeft gezegd dat de HDP banden heeft met de PKK, die door Turkije, de VS, wordt vermeld als een terroristische organisatie en EU.

Erdogan zei ook dat ze woensdag een ontmoeting hadden met Devlet Bahceli, de leider van de oppositionele Nationalistische Bewegingspartij (MHP).

Erdogan benadrukte dat hij geen probleem zag met de voortzetting met MHP.

“We zullen de verkiezingsalliantie bespreken [bij de komende lokale verkiezingen] Ik hoop dat we een resultaat zullen behalen dat goed zal zijn voor beide partijen.”

Lokale verkiezingen zullen plaatsvinden op 31 maart 2019 in heel Turkije.

De alliantie – begin dit jaar gevormd, voorafgaand aan de algemene verkiezingen in juni – omvat de heersende (AK) partij en de MHP, evenals de veel kleinere partijen zoals BBP.