Turkse president benadrukt vastberadenheid om terroristen in Sinjar en het Qandil gebied te elimineren - Turkse Pers
Turkse president benadrukt vastberadenheid om terroristen in Sinjar en het Qandil gebied te elimineren - Turkse Pers

President Recep Tayyip Erdogan benadrukte maandag de vastberadenheid van Turkije om terroristen uit Noord-Irak te elimineren.

“Ons doel is om Sinjar en het Qandil gebied van terreur te elimineren, [verwijzend naar PKK],” zei Erdogan tijdens zijn toespraak bij de opening van de tweede legislatuur van het Turkse parlement in de hoofdstad Ankara.

Het Qandil gebied is de thuisbasis en het hoofdkwartier van de PKK-terreurgroep en de terreurgroep vestigde zich aanvankelijk in 2014 in Sinjar onder het voorwendsel dat de lokale Ezidi-gemeenschap werd beschermd tegen de terroristische groep van Daesh.

Over recente ontwikkelingen in de Turkse economie zei Erdogan: “Ze probeerden onze economie onder de dekmantel van duisternis omver te werpen. We gaan door met onze doelen om deze aanvallen te overwinnen. “

Terwijl Turkije verder gaat met het nieuwe presidentiële systeem, herinnert Erdogan zich de uitdagingen waarmee het land geconfronteerd wordt en beloofde hij om “onmiddellijk” problemen op te lossen.

” Echter, de fluctuatie in de economie, die de realiteit in ons land niet weerspiegelt, zorgt ervoor dat uitdagingen duidelijker worden, ‘ voegde hij eraan toe.

Erdogan zei dat de Amerikaanse regering probeerde om problemen tussen de twee landen op te lossen “met de taal van de dreiging in plaats van de dialoog”.

“Deze methode, die ons een prijs moet laten betalen, schaadt de VS op de middellange en lange termijn eigenlijk het meest,” zei de Turkse president.

Erdogan zei dat de VS “zijn betrouwbaarheid met zijn aanvullende implementaties over Turkije” heeft verloren.

“Het is onmogelijk voor elk land ter wereld om met vertrouwen naar de toekomst van hun relaties met de VS te kijken”, voegde hij eraan toe.

Verder zwoer hij om te strijden tegen “manipulatieve diplomatie” die sancties tegen Turkije toepast.

Erdogan verwees naar dominee Andrew Brunson, die in Turkije huisarrest heeft wegens aanklachten voor terrorisme.

Ondanks de spanningen tussen Turkije en de VS in de zaak Brunson, zei Erdogan: “We hopen politieke en economische betrekkingen met de VS te ontwikkelen in een strategisch partnerschapsperspectief.”

Hij vestigde ook de aandacht op de betrekkingen met Rusland en zwoer de ‘positieve samenwerking in de komende dagen’ verder te versterken.