Volgens Mevlut Cavusoglu zijn er arrestaties geweest in anti-FETO-operaties in 15 Amerikaanse staten, waaronder New Jersey - TurksePers.nl
Volgens Mevlut Cavusoglu zijn er arrestaties geweest in anti-FETO-operaties in 15 Amerikaanse staten, waaronder New Jersey - TurksePers.nl

De FBI heeft landelijke operaties gelanceerd tegen FETÖ, de terreurgroep achter de in 2011 verslagen staatsgreep in Turkije, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken maandag.

Mevlut Cavusoglu zei tegen de parlementariërs dat de FBI de ware aard van de Fetullah Terrorist Organization (FETÖ) begon te zien.

“Er is een serieus onderzoek naar FETÖ gelanceerd door de FBI in 15 staten,” zei Cavusoglu.

“Bovendien zijn arrestaties gestart in sommige staten, waaronder New Jersey.”

Cavusoglu zei dat de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de recente G20-top in Argentinië de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft verteld dat FETÖ-leider Fetullah Gülen uit zijn oude Amerikaanse residentie in de staat Pennsylvania aan Turkije uitlevert.

De terroristische Gülenbeweging orkestreerde op 15 juli 2016 een coup, waarbij 251 mensen werden vermoord en bijna 2.200 gewond raakten.

Ankara beschuldigt FETÖ ervan achter een langlopende campagne te staan ​​om de staat omver te werpen door infiltratie van Turkse instellingen, met name het leger, de politie en de rechterlijke macht.

FETÖ heeft een aanzienlijke aanwezigheid in het buitenland, waaronder privéscholen, die dienen als inkomstenstroom voor de terreurgroep, veelal in Amerikaanse staten.

FETÖ-scholen in de VS hebben te maken gehad met juridische uitdagingen als financieel wanbeheer, verduistering van overheidsmiddelen en misbruik van het immigratieproces.

Vanaf 2017 exploiteerde FETÖ 136 scholen in 28 staten en gebruikte sinds 2010 meer dan $ 2,1 miljard Amerikaanse belastingbetaler-dollars, volgens CBS News in de VS.

Syrië en Assad

Tijdens de langdurige crisis in Syrië zei Cavusoglu dat Turkije niet de oorzaak was van deze crisis, en er was ook geen oorlog tussen Turkije en Syrië.

Cavusoglu citeerde zijn opmerkingen van het Doha-forum in Qatar deze zondag en benadrukte: “Ik heb nooit iets gezegd wat betekent dat we met Assad van het Syrische regime zouden kunnen samenwerken of dat we hem goedkeuren.”

Syrië is nog maar net begonnen te voorschijn te komen uit een verwoestend conflict dat begon 2011 toen het Assad-regime op demonstranten botste met onverwachte wreedheid.

Volgens cijfers van de VN zijn tot nu toe honderdduizenden mensen gedood in het conflict.