Duitse toeschouwers kijken naar mega gouden standbeeld van President Erdogan - TurksePers.nl
Duitse toeschouwers kijken naar mega gouden standbeeld van President Erdogan - TurksePers.nl

In het Duitse stadje Wiesbaden staat een vier meter lang goudkleurig standbeeld van de Turkse president Erdogan. Bij de voeten van het beeld staat een kaartje waarop persvrijheid staat geschreven.

Zogenaamde persvrijheid in Duitsland - TurksePers.nl
Zogenaamde persvrijheid in Duitsland – TurksePers.nl

Woordvoerder van Wiesbaden vertelde verslaggevers dat het beeld deel uitmaakt van de Wiesbaden Biënnale voor hedendaagse kunst. “We hebben gesprekken van een reeks van verwarde burgers ontvangen, het is niet duidelijk aan mensen die het deel uitmaakt van de Biënnale.”

Het standbeeld is inmiddels beklad met graffiti met de woorden ‘Fuck You’. Een man, met de Duitse nationaliteit, was teleurgesteld in de actie en wilde de letters overspuiten. Ondanks de vele telefoontjes en tot verbazing van menig geïrriteerde Duitsers, blijft het standbeeld staan tot het einde van de Biënnale op 2 september.

Staatsbezoek

Volgende maand, om precies te zijn op 28-29 september, brengt Erdogan een staatsbezoek aan Duitsland. Aangekondigd is dat Erdogan door Steinmeier ontvangen zal worden en samen zullen dineren. Vervolgens zal Erdogan in nauw overleg treden met Angela Merkel.

Erdogan wordt niet door iedereen met open armen onthaald worden. De Koerdische partij heeft aangegeven dat zij fel zullen protesteren tegen het bezoek van Erdogan. “Erdogan is geen normaal staatshoofd, hij is een dictator, en hij zou als zodanig moeten worden ontvangen,” aldus Cem Özdemir van de Duitse Groenen partij.