Tijdens de bijeenkomst wezen Israëlische functionarissen erop
Tijdens de bijeenkomst wezen Israëlische functionarissen erop "dat Iran militair kan worden omvat", maar dat Turkije "een veel groter vermogen" had, volgens het rapport - Turkse Pers

Een geheime bijeenkomst die vorige maand in een hoofdstad van de Golf werd gehouden en werd bijgewoond door Israël, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, wees Turkije aan als een “grote bedreiging” in de regio, volgens berichten in de media.

Volgens een nieuw rapport van het in Londen gevestigde Middle East Eye zijn ambtenaren uit de vier landen die hebben deelgenomen tijdens de bijeenkomst het erover eens geworden dat Turkije, in plaats van Iran, hun ‘grote militaire rivaal in de regio is en plannen besprak om de invloed van Ankara tegen te gaan’.

Tijdens de bijeenkomst wezen Israëlische functionarissen erop dat “Iran militair kan worden omvat”, maar dat Turkije volgens het rapport “een veel groter vermogen” had.

Mossad (Israelische geheime dienst) chef Yossi Cohen zou hebben gezegd tijdens de bijeenkomst: “Iraanse macht is fragiel. De echte dreiging komt uit Turkije. “

Tijdens de bijeenkomst werden maatregelen afgesproken om ‘de dreiging van Turkije tegen te gaan’, waaronder steun aan de terroristen van (PKK en YPG) om de pogingen van Turkije om YPG-terroristen te zuiveren “van de Turkse grens tot aan de Iraakse grens in te dammen.”

De inlichtingenfunctionarissen kwamen ook overeen om de betrekkingen met de Koerdischce Regionale Regering van Irak (KRG) te versterken en verzoening met Ankara te voorkomen sinds het mislukte onafhankelijkheidsreferendum van de semi-autonome regio in 2017.

Ambtenaren van de opgeroepen landen kwamen ook overeen om een ​​plan uit te vaardigen voor de rehabilitatie van de gestrafte Syrische president Bashar al-Assad, en bespraken een diplomatiek initiatief om de diplomatieke betrekkingen tussen de drie Arabische staten en Assad te herstellen, met de hulp van Tel Aviv.

De Verenigde Arabische Emiraten heropenden in december de ambassade in Damascus, wat een diplomatieke stimulans betekent voor president Bashar al-Assad van een aan de VS gelieerde Arabische staat die ooit oppositieleden ondersteunde die hem vochten.

“De Saoedi’s zelf willen niet de voorhoede zijn van deze diplomatieke push naar Assad, maar ze zijn het eens met het beleid om Assad te proberen te versterken om Turkije te verzwakken,” zei een door het MEE-rapport aangehaalde functionaris.