De Europese muren van veiligheid en welzijn worden niet geschokt door migranten of moslims, maar door de Europese burgers, zegt de Turkse president - Turkije Nieuws
De Europese muren van veiligheid en welzijn worden niet geschokt door migranten of moslims, maar door de Europese burgers, zegt de Turkse president - Turkije Nieuws

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei zaterdag dat Turkije tegen de “chaos” is die wordt veroorzaakt door gele vestactivisten en het gebruik van “onevenredig geweld” tegen hen.

“We zijn bezorgd als we de gebeurtenissen volgen die zich op Europese straten voordoen,” voegde hij eraan toe.

“Uit de beelden die naar voren kwamen, blijkt dat Europa’s lessen democratie, mensenrechten en vrijheid zich alleen beperken tot klaslokalen”, zei Erdogan, die waarschuwde dat de Franse straten niet zouden moeten getuigen van de “onderdrukking die begon in de zomer van 1789”, in verwijzing naar de Fransen. Revolutie datzelfde jaar.

“Europa’s muren van veiligheid en welzijn worden niet geschokt door migranten of moslims, maar door de Europese burgers”, voegde hij eraan toe.

De Franse oproerpolitie vuurde traangas af en botste tegen “gele hesjes” -activisten in het centrum van Parijs op zaterdag tijdens de laatste in een golf van demonstraties tegen de hoge kosten van levensonderhoud die president Emmanuel Macron wou doorvoeren.

De autoriteiten zeiden dat 575 mensen waren aangehouden en tijdelijk waren gearresteerd, 361 van hen bleven in hechtenis nadat de politie potentiële wapens zoals hamers, honkbalknuppels en metalen petanque ballen bij hen had gevonden.

Honderden demonstranten renden rond in het Arc de Triomphe-monument, dat afgelopen zaterdag werd beklad met graffiti met anti-Macron teksten, toen relschoppers ook tientallen auto’s plunderden en winkels plunderden. Dit zijn de ergste rellen in Parijs sinds mei 1968

De protesten, vernoemd naar de goed zichtbare gele hesjes die Franse automobilisten in hun auto moeten houden, braken in november uit over de druk op huishoudbudgetten veroorzaakt door brandstofbelastingen.

De Franse protesten hebben soortgelijke demonstraties in andere Europese landen geïnspireerd, met name in België.