Genocide op het Oeigoerse volk, indentiteit en cultuur gaat door en de wereld zwijgt - Turkse Pers
Genocide op het Oeigoerse volk, indentiteit en cultuur gaat door en de wereld zwijgt - Turkse Pers

De Turkse Oeigoerse minderheid in de  provincie Xinjiang-regio in Oost-China wordt geconfronteerd met willekeurige detenties, dagelijkse beperkingen op religieuze praktijken en ‘gedwongen politieke indoctrinatie’ in een hardhandig optreden tegen massa-veiligheid, aldus Human Rights Watch op maandag.

Het mensenrechtenpanel van de Verenigde Naties zei in augustus dat China naar verluidt tot 1 miljoen etnische Oeigoeren vasthoudt in een geheime centra van “interneringskampen” in Xinjiang, in het uiterste westen van China, waar ze een politieke opleiding volgen.

Peking heeft ontkend dat dergelijke kampen bestemd zijn voor “politieke vorming” en zegt dat het in plaats daarvan dat de centra voor beroepsopleidingen zijn, die deel uitmaken van overheidsinitiatieven om economische groei en sociale mobiliteit in de regio te ondersteunen.

China heeft gezegd dat Xinjiang voor een serieuze bedreiging vormt voor de staat van militanten en separatisten die aanslagen plegen en de spanningen tussen Oejgoeren en de etnische Han-Chinese meerderheid oproepen.

Oeigoeren en andere moslims in de kampen mogen geen islamitische groeten gebruiken, moeten Chinees leren en propaganda-liedjes zingen, volgens een rapport van Human Rights Watch op basis van interviews met vijf voormalige kamp-gevangenen.

Mensen in Xinjiang met familieleden die in het buitenland wonen in een van de 26 “gevoelige landen”, waaronder Kazachstan, Turkije en Indonesië, zijn het doelwit van de Chinese autoriteiten en worden vaak enkele maanden vastgehouden, zonder enige formele procedure, aldus de Human Right Watch.

Straffen voor het weigeren om instructies in het kamp te volgen, kunnen inhouden dat het eten geweigerd wordt, dat het gedwongen wordt om 24 uur te staan ​​of zelfs eenzame opsluiting, zei het.

China woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Geng Shuang weigerde om een ​​gedetailleerd antwoord op het rapport te geven en zei dat Human Rights Watch een groep “vol vooroordelen” tegen China was die feiten verdraaide.

Maatregelen in Xinjiang hebben tot doel “stabiliteit, ontwikkeling, eenheid en bestaansmiddelen te bevorderen”, terwijl tegelijkertijd “etnisch separatisme en gewelddadige terroristische criminele activiteiten” aan de kaak worden gesteld, werd er verteld.

De veiligheidscondities in Xinjiang buiten de kampen waren ook aanzienlijk toegenomen en hebben nu een ‘opvallende gelijkenis met die van binnenin’, zei Human Wang Watch-onderzoeker Maya Wang uit Hong Kong, gebaseerd op interviews met 58 voormalige inwoners van Xinjiang die nu in het buitenland wonen.

Wang en haar team spraken alleen met mensen die Xinjiang hadden verlaten vanwege een gebrek aan toegang tot de regio en om te voorkomen dat degenen die daar nog in leven waren, in gevaar konden brengen.

Nieuwe veiligheidsmaatregelen die door geïnterviewden worden beschreven, zijn onder meer uitgebreide controlepunten die gebruik maken van gezichtsherkenningstechnologie en geavanceerde politiecontrolesystemen, zoals elk huis met een QR-code die, wanneer het wordt gescand, de autoriteiten laat zien wie de goedgekeurde gebruikers zijn.

Monitoring van islamitische religieuze praktijken,  vragen hoe vaak ze bidden en de sluiting van moskeeën, evenals regelmatige bezoeken van partijbeambten aan landelijke delen van Xinjiang, betekent dat het beoefenen van de islam ‘verboden is’, zei Wang.