Turksespr

De Griekse rechterlijke macht heeft “vijanden van Turkije” gesteund door asiel te verlenen aan coupplegers, zei de regerende partij Justice and Development (AK) woensdag.

In een Twitter-bericht zei de woordvoerder van de AK-partij Omer Celik: “De Griekse rechterlijke macht koos de kant van de Turkse vijanden en coupplegers met dit decreet. Dit is veel ernstiger en schandelijker dan het ondersteunen van terrorisme.”

De verklaring kwam nadat de Algemene Raad van State van het land de oproep van de regering tegen het asiel van een van de acht ex-Turkse soldaten die naar Griekenland gevlucht waren na de versloeg coup van juli 2016, verwierp.

“We zullen nooit vergeten wie terroristen ondersteunen door wapens te leveren en coup plotters te beschermen door gerechtelijke besluiten.”, Zei Celik.

“Griekenland heeft in het verleden veel geleden onder staatsgrepen, maar het is nu duidelijk dat er andere redenen zijn waarom de Griekse rechterlijke macht het pad van de wet verlaat en in plaats daarvan coup-plotters beschermt,” zei hij.

De Algemene Raad van State, de hoogste administratieve rechtbank van Griekenland, heeft dinsdag zijn beslissing genomen over de zaak Suleyman Ozkaynakci, die een precedent schept voor andere zaken waarbij de zeven voortvluchtige Turkse soldaten betrokken zijn.

Een paar uur na de versloeg staatsgreep van juli 2016 om de Turkse regering omver te werpen, arriveerden acht ex-militairen in Griekenland met een gekaapte Black Hawk-helikopter en vroegen om asiel.

Turkije gaf onmiddellijk een uitleveringsverzoek af, dat uiteindelijk in januari 2017 door het Griekse hooggerechtshof werd afgewezen na een reeks rechtszaken.

Turkse autoriteiten beschuldigen de soldaten ervan betrokken te zijn bij de overwonnen staatsgreep van juli 2016 en lid te zijn van de Fetullah Terrorist Organization (FETO).

FETO en zijn in de VS gevestigde leider Fetullah Gulen orkestreerde de versloeg staatsgreep op 15 juli 2016, waarbij 251 mensen werden vermoord en bijna 2.200 gewond.

In een verklaring zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken: “Deze beslissing schendt niet alleen de internationale verplichtingen van Griekenland om terrorisme te bestrijden, maar vormt ook een schending van de bepalingen van het Verdrag van Genève van 1951 betreffende de status van vluchtelingen.

“Door de uitlevering van de putschistische verraders te weigeren, heeft Griekenland de weg vrijgemaakt voor dergelijke beslissingen, die het geweten van de Turkse natie beledigen.”