De top van Bagdad brengt de hoofden van het parlement bijeen uit zes landen plus Iran
De top van Bagdad brengt de hoofden van het parlement bijeen uit zes landen plus Iran

Irak zet zich in voor het handhaven van evenwichtige bilaterale betrekkingen met Turkije en andere buurlanden in de regio, zei de Iraakse parlementsvoorzitter zaterdag.

“We hebben zeer goede relaties en veelbelovende economische projecten met Turkije,” zei Mohammed al-Halbusi in een toespraak tot een top in Bagdad van parlementschefs van buurlanden.

De eendaagse top brengt de parlementhoofden van Irak, Turkije, Saoedi-Arabië, Koeweit, Jordanië en Syrië samen, evenals een vertegenwoordiger uit Iran.

Al-Halbusi zei dat Irak erin geslaagd is de aanwezigheid van een terroristische groepering uit het land te beëindigen. “Irak begon zijn plaats in de regio in te nemen,” zei hij.

Wat betreft Irak’s goedkeuring van open beleid tegenover zijn buren, zei het Iraakse parlementslid: “Irak volgde een openingsbeleid ten opzichte van buurlanden om de terugkeer van radicale ideeën en terreur te voorkomen.”

“Irak heeft naast Koeweit, Jordanië, Iran en Saoedi-Arabië ook relaties met Turkije en het heeft ook bilaterale overeenkomsten met deze landen gesloten,” zei hij.