"Israël maakt voortdurend dezelfde fouten. Het beschermen van de historische en juridische status van Jeruzalem is een van de topprioriteiten van het Turkse buitenlandbeleid," aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu - TurksePers.nl

De agressie van de Israëlische regering is een uitdagende test gebleken voor de Palestijnen en Turkije is vastbesloten om de Palestijnse zaak te verdedigen, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken op zondag.

“Naast Israëlische aanvallen op de legitieme en historische rechten van het Palestijnse volk, streven sommige andere actoren een unilateraal en illegaal doel om de regio te destabiliseren”, zei Mevlut Cavusoglu in Istanboel tijdens een ontmoeting met de ambassadeurs van Palestina in Europese landen.

Met nadruk op het feit dat het verdedigen van de Palestijnse zaak in de internationale arena een topprioriteit is voor Ankara, heeft Cavusoglu condoleances aangeboden voor gemartelde Palestijnen, evenals Abdulkarim al-Khatib, de Palestijnse consul in Istanbul, die onlangs is overleden.

Het beschermen van de historische en juridische status van Jeruzalem is een van de topprioriteiten van het Turkse buitenlandbeleid, zei hij, en voegde eraan toe: “Dit is een heilige reden voor ons, we doen ons uiterste best om de aandacht van de internationale gemeenschap te vestigen op de onrechtvaardigheden in Jeruzalem.”

“Israël, in plaats van te leren van eerdere ervaringen, herhaalt dezelfde fouten. Terwijl de inhumane blokkade in Gaza wordt gehandhaafd, voert Israël een campagne uit die zich richt op geweld en tot doel heeft een tweestatenoplossing te verlammen”, zei hij.

“Het wetsvoorstel van de natiestaten dat vorig jaar door het Israëlische parlement werd aangenomen, is een nieuw voorbeeld van deze mentaliteit en we zullen nooit toestaan ​​dat dergelijke pogingen een schaduw werpen over ons doel om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede te smeden door middel van dialoog en diplomatie,” zei hij.

“Hoe meer Israël zijn illegale activiteiten intensiveert, hoe meer we zullen streven naar gerechtigheid en vrede.”

Turkije zal faits accomplis in Jeruzalem bestrijden, inclusief unilaterale stappen in de status van Jeruzalem, die de VS eind 2017 als hoofdstad van Israël hebben erkend.

Hij drong aan op de erkenning van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat, met een hoofdstad in Oost-Jeruzalem, gebaseerd op de grenzen van vóór 1967.

Cavusoglu wees erop dat Ankara sinds 2005 meer dan $ 460 miljoen aan Palestina heeft geleverd en TIKA, het Turkse staatssteunagentschap, heeft ongeveer 550 projecten in het land uitgevoerd.

Hij benadrukte dat Ankara’s belangrijkste drijfveer erin bestaat ervoor te zorgen dat Palestina met de steun van deze projecten een sterke, onafhankelijke en duurzame economie kan worden.

Over de onlangs versterkte Amerikaanse sancties tegen Iran zei hij: “We keuren deze sancties niet goed, wij geloven dat het gevaarlijk is om Iran in een hoek te drijven, en we zullen onze steun aan Iran blijven behouden.”