Diplomatieke spanningen tussen Italië en Frankrijk over Afrikaanse migranten zullen de verdeeldheid in Europa waarschijnlijk uitbreiden - Turkse Pers

Italië heeft Frankrijk de schuld gegeven van de migrantencrisis in Europa en roept de EU op om Frankrijk te straffen voor zijn kolonialistische beleid op het Afrikaanse continent.

De Italiaanse vice-premier Luigi di Maio beschuldigde Frankrijk van koloniserende en verarmende landen in Afrika door de migrantencrisis te koppelen aan de armoede die door het kolonialisme van Frankrijk werd gecreëerd.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Italiaanse ambassadeur in een titre-for-tat-zet om de ‘vijandige opmerkingen’ op te blazen.

“Als vandaag mensen Afrika verlaten, is het omdat sommige Europese landen, met Frankrijk het voortouw namen, nooit zijn gestopt met het koloniseren van tientallen Afrikaanse staten,” vertelde Di Maio, de anti-establishment leider van de Five Star Movement (M5S), een rally in de regio Abruzzo in Italië.

Frankrijk noemde de beschuldigingen van Italië “belachelijk”, volgens een Franse bron in het kantoor van Macron zoals gerapporteerd door Reuters.

Italië, Spanje en Griekenland is de eerste bestemming voor migranten en asielzoekers die vanuit Afrika naar Europa komen.

Het laatste geschil tussen de twee kolonialistische machten zet de centristische Franse regering verder tegen de extreemrechtse populistische Italiaanse coalitie.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft woensdag tijdens de komende Davos-top in Zwitserland olie toegevoegd aan het vuur en Frankrijk gevraagd om de zetel van de VN-veiligheidsraad aan de EU te overhandigen.

“Als Frankrijk onze zetel in de VN-Veiligheidsraad ter beschikking wil stellen, laten we erover praten en het doen in een Europese context – als we echt belang willen hechten aan die context,” zei hij.

“Ons doel kan niet één stoel meer geven aan een individueel Europees land”, zei de Italiaanse premier.

Wie begon de rij?

Het begon allemaal als laatste jaar, toen de Franse president Emmanuel Macron Italië bekritiseerde met de term ‘populaire lepra’, omdat de populistische Liga en anti-establishment M5S een coalitieregering vormden.

In reactie hierop steunde Italië de gewelddadige, anti-regering betogers ‘de gele vesten’ rellen die Frankrijk sinds 17 november aan de gang zijn.

De Italiaanse regering heeft de demonstranten aangemoedigd om niet op te geven.

Wiens geschiedenis is minder donker?

Italië zelf was een van de Europese kolonisten in Afrika. De Italiaanse kolonisatie begon in 1886 met de invasie van de Eritrese havenstad Massawa tot het Italiaanse Imperium de controle over Somalië, Ethiopië, Eritrea en Libië overnamen.

De Libische verzetsbeweging, bijvoorbeeld onder leiding van de nationale oorlogsheld Omar Mukhtar die in 1931 werd gevangengenomen en opgehangen, slaagde er uiteindelijk in 1951 in Libië te bevrijden van de Italiaanse bezetting. De helft van de Libische bevolking werd in vier decennia gedood.

De fascistische dictator Benito Mussolini verloor later de controle over alle Italiaanse koloniën tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De bloedige geschiedenis van de Franse kolonisatie in Afrika dateert uit de 16e eeuw en culmineerde in de 19e en 20e.

Volgens publiek toegankelijke officiële en mediabronnen in Noord-Afrikaanse landen die onafhankelijk werden van Frankrijk, hebben Franse strijdkrachten meer dan een miljoen mensen gedood in Algerije alleen; honderdduizenden meer in andere gekoloniseerde landen zoals Tunesië, Marokko, Guinee, Gabonen en Madagascar.