Saoedische functionarissen hebben de Turkse autoriteiten gevraagd de zoektocht naar het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul uit te stellen in hun onderzoek naar de verdwijning van Jamal Khashoggi, met het verzoek om ze opnieuw in te delen voor een latere datum, volgens Turkse veiligheidsbronnen.

Turkije zei dinsdag dat het het consulaat van Saudi-Arabië zou doorzoeken in Istanbul, waar de Saoedische journalist Khashoggi vorige week verdween.

Khashoggi werd voor het laatst gezien op 2 oktober en ging naar het consulaat om documenten te krijgen met betrekking tot zijn aanstaande huwelijk. Zijn verloofde, die buiten wachtte, zei dat hij nooit was opgedoken en Turkse bronnen zeiden dat ze geloofden dat Khashoggi, een prominente criticus van het Saoedische beleid, binnen de missie was gedood.

Volgens de Turkse politie kwamen, terwijl Khashoggi binnen was, 15 Saoedi’s, waaronder verschillende functionarissen, op twee privéjets in Istanbul aan en gingen het consulaat binnen.

Khashoggi verliet Saudi-Arabië vorig jaar en zei bang te zijn voor vergelding voor zijn kritiek op het Saoedische beleid ten aanzien van de oorlog in Jemen en het harde optreden tegen afwijkende meningen, en schreef sindsdien columns voor de krant Washington Post.

De Turkse president Tayyip Erdoğan riep maandag Riyadh op om zijn bewering te bewijzen dat Khashoggi het Saoedische consulaat in Istanbul veilig had verlaten, terwijl Washington Washington Saoedi-Arabië opriep een onderzoek naar zijn verdwijning te ondersteunen.

Saoedi-Arabië heeft claims afgewezen dat Khashoggi werd gedood of ontvoerd als ongegronde beschuldigingen.