Alliantie met regerende AK-partij zal een permanente boodschap zijn voor zowel vrienden als vijanden, zegt Devlet Bahceli - Turkse Pers
Alliantie met regerende AK-partij zal een permanente boodschap zijn voor zowel vrienden als vijanden, zegt Devlet Bahceli - Turkse Pers

De leider van de Turkse oppositiepartij (MHP) sprak zondag de hoop uit dat het nieuwe economische programma van de regering de vooruitgang in Turkije zal stimuleren.

Na de driedaagse retraite van zijn partij in de hoofdstad Ankara zei Devlet Bahceli tegen verslaggevers: “Als zowel het nieuwe economische programma als andere maatregelen van de overheid permanent, vastberaden en uitvoerig worden geïmplementeerd, zal verbetering […] niet ver weg zijn. ” 

Op 20 september onthulde de regering haar nieuwe economische programma, gebaseerd op drie fundamentele pijlers: stabilisatie, discipline en transformatie. 

Minister van financiën Berat Albayrak zei dat het land een uitgebreid pakket van economisch beleid zal activeren. 

Bahceli benadrukte ook dat het nieuwe presidentiële systeem van Turkije dat aan de wetgeving voldoet, “essentieel” is om “zogenaamde bondgenoten die terroristische groeperingen aanmoedigen en langs grenzen spelen voor virtuele kaarten” te dwarsbomen.

Op aandringen van zijn partij voor een amnestiewet, zei Bahceli dat het voorstel onafhankelijk is van de Volksaliantie van de MHP met de regerende partij (AK). 

“De alliantie is één ding en ons [amnestie] voorstel is een ander,” zei hij. 

In een wetsvoorstel dat maandag werd ingediend, stelde MHP een eenmalige voorwaardelijke vijfjaarstrafverlaging voor voor bepaalde categorieën misdrijven gepleegd vóór 19 mei 2018. 

“Deze alliantie zal doorgaan,” voegde de MHP-leider eraan toe. “Het zal een permanente boodschap zijn voor zowel vrienden als vijanden.” 

De alliantie tussen de AK-partij en de MHP was gevormd infebruari voorafgaand aan de algemene verkiezingen in juni en blijft zoals het is.