Amerika, Cuba en Ecuador vertegenwoordigers van de islamitische wereld spreken op 49e verjaardag van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking - Turkse Pers
Amerika, Cuba en Ecuador vertegenwoordigers van de islamitische wereld spreken op 49e verjaardag van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking - Turkse Pers

De Turkse ommezwaai als voorzitter van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) heeft blijk gegeven van een engagement voor vrede en rechtvaardigheid wereldwijd, onder meer voor onderdrukte Palestijnen en Rohingya en voor VN-hervormingen vertelden moslimleiders uit Noord- en Zuid-Amerika, dat het 49e jubileum van de OIC markeerde.

“Terwijl Israël de afgelopen 25 jaar zijn grondgebied in bezet Palestina verviervoudigde verviervoudigde Turkije zijn hulp aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) .Dit is een zeer opmerkelijke boodschap aan degenen die het Palestijnse volk in hun gerechtvaardigde strijd voor rechten en vrijheid verlaten , ” zei Yahya Pedro, hoofd van de Cubaanse Islamitische Liga.

Pedro zei dat de internationale gemeenschap verantwoordelijkheid begon te nemen na de Turkse initiatieven als OIC-president.

Turkije nam het OIC-termijnpresidium aan in 2016 en zal het houden tijdens de OIC-top van volgend jaar in de West-Afrikaanse natie Gambia.

‘Collectieve stem van de moslimwereld’

Professor Jamal Badawi, een van de oprichters van de Muslim American Society (MAS), zei dat de OIC in 1969 werd opgericht als ‘de collectieve stem van de moslimwereld’.

Badawi zei dat een organisatie van staten bepaalde voordelen kan hebben, maar het vormt ook een uitdaging, aangezien haar afgevaardigden de collectieve stem vertegenwoordigen van officiële regeringen, gevormd door hun eigen politieke standpunten.

De groeiende belangstelling van Turkije voor het welzijn van de moslimwereld en het organiseren van de speciale top over Palestina in Istanbul in mei zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van de voorwaarden voor een sfeer van vrede, voegde hij eraan toe.

‘Wereld is groter dan 5’

Yahya Suquillo, directeur van het Islamitisch Centrum van Ecuador, onderstreepte het belang van de OIC als de grootste intergouvernementele structuur met landen uit Azië, het Verre Oosten, Afrika en het Midden-Oosten die werken voor eenheid en solidariteit voor de doelen van rechtvaardigheid en vrede wereldwijd.

Op de april-top van de OIC zei Suquillo, de voorzitter van het blok, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, alle leden ” zich te verenigen in de strijd tegen gewapende groepen en de VN-Veiligheidsraad te herstructureren om een ​​meerderheid-moslimland op te nemen” als moslims vormen momenteel een vierde van de wereldbevolking.

Erdogan heeft zijn drive om de Veiligheidsraad te hervormen samengevat, om deze verder te zetten dan de huidige vijf permanente leden, met de slogan: “De wereld is groter dan vijf.”

Suquillo toegevoegd: “De zin van Erdogan ‘De wereld is groter dan vijf’ is niet alleen een afspiegeling van de arena van de internationale politiek, maar vormt ook een mijlpaal van stevige vooruitgang in gevoelige kwesties zoals de Rohingya-islamitische zuivering, terrorisme, islamofobie en de politieke situatie na het foute beleid van president Trump beslissing om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. ‘

Hij benadrukte ook het belang van het uitvoerend bureau van het Islamic Solidarity Fund for Development als een integraal onderdeel van de OIC.

Volgens Suquillo: “De uitvoerend directeur van het bureau, Ibrahim Al Ikhuzayem, heeft door zijn visie paradigma’s verbroken door plaatsen als Ecuador, Guyana, Panama, Brazilië en de laatste tijd Uruguay op te nemen, waar inheemse bekeerde moslims zichzelf zien als bijdragers aan de maatschappij, echte burgers maar geen religieuze minderheid De collectieve stem op de 49e verjaardag van de OIC viert feest met hoop en geluk in alle uithoeken van de wereld. ‘