NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenburg en President Recep Tayyip Erdogan - TurksePers.nl
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenburg en President Recep Tayyip Erdogan - TurksePers.nl

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenburg zei vrijdag dat de aankoop door Turkije van een raketafweersysteem uit Rusland de “eigen beslissing” van Ankara was.

“Het is een uitdaging en het is bekend dat er een meningsverschil bestaat tussen Turkije en met name de Verenigde Staten over deze kwestie,” zei Stoltenburg bij de conservatieve Heritage Foundation denktank in Washington DC.

De NAVO-chef zei dat het voor de NAVO het allerbelangrijkste is: “de verschillende systemen kunnen samenwerken.”

Afgelopen december kondigde Turkije aan dat het begin 2020 een overeenkomst met Rusland zou hebben gesloten voor de aankoop van twee S-400-systemen.

In juni keurde de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel goed dat de verkoop van F-35-jets aan Turkije verbiedt, daarbij verwijzend naar de aankoop van de S-400.

Stoltenburg ging verder met het bespreken van de rol die Turkije speelt als een onderdeel van de NAVO en hoe belangrijk een bondgenoot van het land is – in termen van zijn geografische locatie, zijn bijdrage aan de strijd tegen Daesh en zijn rol als gastheer voor Syrische vluchtelingen.

“Turkije is ook belangrijk als het gaat om het omgaan met de migranten- en vluchtelingencrisis, ze hosten miljoenen vluchtelingen, en ze zijn belangrijk om de overeenkomst tussen de EU en Turkije uit te voeren voor het beheer van de stroom migranten van de Ege├»sche zee,” zei Stoltenburg.

Hij zei dat Turkije verreweg het grootste aantal terroristische aanslagen heeft geleden, evenals een mislukte couppoging.

“Dus ja, er is een probleem, er is een uitdaging, met de beslissing om S-400 te kopen in combinatie met F-35. Ik verwelkom de dialoog die wordt aangepakt, maar tegelijkertijd is het belangrijk om het belang te erkennen dat Turkije speelt voor de hele alliantie, “voegde Stoltenburg toe.