Paleis de dam, Turkse vlag - Turkse Pers
Paleis de dam, Turkse vlag - Turkse Pers

De Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking begroette woensdag het “genereuze beleid” van Turkije, om de bescherming van Syriërs.

“Turkije voert een genereus beleid voor de bescherming en verzorging van Syriërs in het land”, zei Sigrid Kaag in een schriftelijke verklaring.

Kaag voegde eraan toe dat Turkije grotendeels heeft bijgedragen tot de vermindering van het aantal irreguliere migranten, evenals de verdrinkingen in de zee.

Zij maakte haar opmerkingen over een parlementaire vraag van Nederlandse wetgevers over de deal tussen Turkije en de EU in maart 2016, die de onregelmatige migratiestroom door de Egeïsche Zee wil indammen door strengere maatregelen te nemen tegen mensenhandelaars en de omstandigheden te verbeteren voor meer dan 3 miljoen Syriërs in Turkije.

Kaag zei dat de EU-faciliteit voor vluchtelingen in Turkije (FRIT) veel Syrische kinderen onderwijs heeft gegeven en gezorgd heeft voor het levensonderhoud van Syrische gezinnen in Turkije.

“Dat Syriërs er bewust voor kiezen om in Turkije te blijven in plaats van de EU bewijst dat de toestand in Turkije goed is voor Syriërs,” verklaarde ze.

Volgens cijfers van de UNCHR is het aantal Syriërs dat in Turkije woont gestegen tot 3,5 miljoen in augustus, dat aan het begin van het jaar 3,4 miljoen bedroeg, zei Kaag.

“Afgezien hiervan, neemt Turkije ook andere migrantengroepen en kwetsbare mensen onder bescherming,” zei ze, eraan toevoegend dat het aantal 2,7 miljoen bedroeg in 2015 en het steeg tot 3,7 miljoen in 2018.

“Volgens deze cijfers moeten we Turkije blijven ondersteunen via FRIT,” zei ze.

Nederland begrijpt de strijd van Turkije tegen illegale migratie en zijn inspanningen om de grensbeveiliging in conflictgebieden te intensiveren, benadrukte Kaag.