Na het nieuwe systeem, dat werd aangenomen door het Referendum van 16 april en van kracht ging na de verkiezingen van 24 juni, werden structurele veranderingen doorgevoerd in de Turkse Grote Nationale Assemblee (Türkiye Büyük Millet Meclisi).

Vertegenwoordigers van de vijf belangrijkste politieke partijen in Turkije, de regerende partij voor recht en ontwikkeling (AK-partij), de Republikeinse Volkspartij (CHP), de nationalistische bewegingspartij (MHP), de Democratische Volkspartij (HDP) en de Goede Partij (İP), kwamen samen en evalueerden het herzien van het parlementaire statuut samen met de werkmethoden die moeten worden toegepast voor de nieuwe wetgevende sessie die op 1 oktober begint.

Verhoging aantal parlementariërs
In het oude systeem zijn er 550 afgevaardigden en ministers, en nu zullen er 600 afgevaardigden zijn. De ministers zullen niet langer deelnemen aan de Algemene Vergadering, aangezien zij zijn aangesloten bij het voorzitterschap.

Kastrangen verwijderd
Om deze redenen werd de Algemene Vergaderzaal van het Turks Parlement (Meclis) ter beschikking gesteld van 600 afgevaardigden. De rangen van de Raad van Ministers werden verwijderd uit de Algemene Vergadering. De ministers zullen hun plaats innemen in de lodge waar de president nu is.

Nieuwe vergadering - TurksePers.nl
Nieuwe inrichting vergaderzaal Turks Parlement – TurksePers.nl
Oude inrichting vergadering met kastrangen - TurksePers.nl
Oude inrichting vergaderzaal Turks Parlement met kastrangen – TurksePers.nl

Vermindering commissierijen
In de oude inrichting namen links van de president de Raad van Ministers, en rechts van de president de commissies plaats. In de nieuwe inrichting zijn deze plaatsen herschikt. De rijen rechts van de president van de vergadering werden teruggebracht tot één rij, en de rijen links van de president zijn in zijn geheel verwijderd.

Nieuwe parlement met verminderde commissie rangen - TurksePers.nl
Nieuwe inrichting vergaderzaal met verminderde commissierijen (rechts) naast de president – TurksePers.nl
Oude parlement met meerdere commissie rangen naast de president - TurksePers.nl
Oude inrichting vergaderzaal met rijen voor de Raad van Ministers (links) naast de president – TurksePers.nl