Moslim Oeigoerse overlevenden vertellen onuitsprekelijke gruwelen in Chinese interneringskampen - Turkse Pers
Moslim Oeigoerse overlevenden vertellen onuitsprekelijke gruwelen in Chinese interneringskampen - Turkse Pers

Een groep islamitische Oeigoerse vluchtelingen in Turkije heeft zich uitgesproken over de gruwelen die zij hebben ondervonden tijdens hun reis om China’s interneringskampen te ontvluchten.

In een interview met het Turkse sociale mediaplatform GZT onthulde de groep de omvang van de vervolging waarmee moslims in de Xinjiang-regio in China worden geconfronteerd, waar ze de marteling en barbaarse praktijken van de Chinese autoriteiten moeten doorstaan.

In een schokkend getuigenis zei Rukiye, een van de overlevenden, dat haar twee oudere broers en vijf vrienden vlak voor haar ogen werden neergeschoten door een vuurpeloton.

Vader van twee Abdulrahman Emin zei dat hij in 2017 nieuws ontving dat zijn twee kinderen door de politie waren doodgeschoten tijdens het spelen op straat.

“Ik heb gehoord dat een van hen dood is en de ander in het ziekenhuis. Maar ik weet niet wie wie is, ‘zei Emin over zijn gruwelijke beproeving.

Velen verwijzen naar China’s Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio – de thuishaven van vele etnische minderheden, waaronder de Turkse Oeigoeren – als Oost-Turkestan.

Ze geloven dat Oeigoeren behoren tot een aantal Turkse stammen die in de regio wonen en beschouwen het als een deel van Centraal-Azië, niet als China.

Kazachen tonen foto’s van hun dierbaren die vastzitten in de kampen. - Turkse Pers
Kazachen tonen foto’s van hun dierbaren die vastzitten in de kampen. – Turkse Pers

Gevestigd onder het voorwendsel van “politieke heropvoeding” voor de Chinese moslimbevolking, heeft Beijing de bouw van detentiekampen in de afgelopen drie maanden versneld, en uitgebreid met nog eens 700.000 vierkante meter, volgens satellietbeelden.

De Chinese opsluitingskampen voor moslims hebben zware kritiek gekregen van de internationale gemeenschap, omdat Beijing voortdurend hun bestaan ​​ontkende en herhaaldelijk beschuldigingen van misbruik tegen de Oeigoerse minderheid van het land verwierp, in plaats daarvan koos ze ervoor om hen “beroepskeuzen” te noemen.

De regio Xinjiang is de thuisbasis van ongeveer 10 miljoen Oeigoeren. De Turkse moslimgroep die ongeveer 45 procent van de bevolking van Xinjiang uitmaakt, beschuldigt de Chinese autoriteiten al lang van culturele, religieuze en economische discriminatie.