Vijfde top van de samenwerkingsraad van Turkse Staten - TurksePers.nl
Vijfde top van de samenwerkingsraad van Turkse Staten - TurksePers.nl

Oezbekistan, zal maandag na een onderbreking van 17 jaar de top van de Samenwerkingsraad van Turkse staten (Turkse Raad) bijwonen.

De Oezbeekse, President Shavkat Mirziyoyev zal deelnemen aan de top, die maandag in de Kirgizische hoofdstad Bishkek zal plaatsvinden.

De president van Kirgizië, Sooronbay Jeenbekov, zal de top organiseren waar de presidenten van Turkije, Kazachstan en Azerbeidzjan bijeenkomen.

De Hongaarse president Viktor Orban zal naar verwachting ook de top bijwonen als waarnemer.

In 2000 woonde Oezbekistan een top bij van Turks sprekende staten die op presidentieel niveau in Azerbeidzjan werden gehouden. Het jaar daarop woonde het land de top op het niveau als parlementspreker bij. Het land was niet aanwezig op de top in 2006 in Turkije.

Het land was niet opgenomen in de vorming van de Turkse Raad in 2009.

De wederzijdse bezoeken van Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Mirziyoyev aan hun land hebben de banden tussen beide landen verbeterd, na het overlijden van President Islam Karimov. Het initiatief van Erdogan heeft een belangrijke rol gespeeld bij de terugkeer van Oezbekistan in de raad; ook dankzij een nieuwe president zullen de banden, tussen de broederstaten Oezbekistan en Turkije op alle fronten worden verbetert en worden uitgebouwd.

Tijdens een bezoek van Erdogan eerder dit jaar aan de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, heeft Mirziyoyev aangekondigd dat hij zich bij de raad zal voegen.

De Turkse Raad werd opgericht met de ondertekening van de Nakhichevan-overeenkomst op 3 oktober 2009, een datum die is gemarkeerd als de Turkics Speaking States Cooperation Day.

De intergouvernementele organisatie heeft tot doel de samenwerking tussen Turks sprekende staten en volkeren te bevorderen en het wederzijds vertrouwen en de politieke solidariteit in de Turkse wereld te versterken.