De woordvoerder van de AK-partij zegt dat niemand Turkije les kan geven over het beschermen van Koerden - Turkse Pers
De woordvoerder van de AK-partij zegt dat niemand Turkije les kan geven over het beschermen van Koerden - Turkse Pers

Turkije is de ‘enige vriend’ van het Koerdische volk geweest, zei de woordvoerder van de regerende partij Justice and Development (AK) dinsdag.

”Niemand kan de Turkse Republiek les geven over hoe wij onze Koerdische Broeders moeten beschermen. De Republiek Turkije, is de grootste, zelfs de enige vriend van de Koerden,” vertelde Omer Celik aan verslaggevers in de Turkse hoofdstad Ankara.

Celik voegde eraan toe dat Turkije ook een vriend is voor Arabieren en Turkmenen in de regio.

”Degenen die Turkije vertellen dat ze de Koerden niet moeten schaden, moeten in de spiegel kijken en hun onderdrukking van de Koerden herinneren”, zei Omer Celik, kennelijk verwijzend naar opmerkingen van de Amerikaanse minister van Buitenalndse Zaken Mike Pompeo en de Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton, die Turkije waarschuwden voor een offensief op de de terroristische PKK en YPG.

Turkije heeft gezegd dat het een terrorismebestrijdingsoperatie plant in Syrië gericht op de PKK / PYD, na twee succesvolle operaties sinds 2016.

Ankara heeft kritiek geuit op de VS, die samen met de terroristische PKK en YPG samenwerken om een andere terroristische organisatie Daesh te bestrijden.

De VS zouden met Turkije samen moeten samenwerken, een NAVO bondgenoot, en niet met een erkende terreurorganisatie zoals de PKK en YPG.

Hij voegde eraan toe dat Pompeo en Bolton “expliciet” weten dat de PKK / PYD een terroristische groep is.