Het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië is een grote aandeelhouder in Uber en investeerde in 2016 $ 3,5 miljard in het bedrijf - Turkse Pers
Het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië is een grote aandeelhouder in Uber en investeerde in 2016 $ 3,5 miljard in het bedrijf - Turkse Pers

De chief executive officer van ride-sharing bedrijf Uber zei laat op donderdag dat hij zich zal terugtrekken uit een belangrijke zakelijke conferentie in Saoedi-Arabië als er vragen worden gesteld over de rol van het land in de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi, meldde CNN Business.

“Ik ben erg verontrust door de verhalen tot nu toe over Jamal Khashoggi,” zei Dara Khosrowshahi in een verklaring.

“We volgen de situatie op de voet, en tenzij er een wezenlijk andere reeks feiten naar voren komt, zal ik niet aanwezig zijn op de FII-conferentie in Riyadh,” voegde hij eraan toe.

Het rapport merkte op dat zijn aankondiging van belang is omdat het soevereine vermogensfonds van Saudi-Arabië een grote aandeelhouder is in Uber, en 3,5 miljard dollar investeerde in de opstartende startup in 2016.

Het Future Investment Initiative wordt georganiseerd door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en maakt deel uit van zijn Vision 2030-plan om de afhankelijkheid van het land van olie te doorbreken. Khosrowshahi was gepland om te spreken over de toekomst van het transport tijdens het evenement, aldus het rapport.

Khosrowshahi is de nieuwste prominente figuur die zich terugtrekt uit de conferentie vanwege de toenemende bezorgdheid over de journalist Khashoggi, journalist van Washington Post, die ook een criticus van het Saoedische regime was. Andere grote namen zijn Viacom CEO Bob Bakish en Ariana Huffington van The Huffington Post, volgens het rapport.

De Britse miljardair Richard Branson zei eerder donderdag dat hij de zakelijke banden met de Saoedische regering verbrak vanwege de verdwijning van Khashoggi.

Branson en zijn Virgin Group hebben gesprekken met Saudi-Arabië opgeschort voor een voorgestelde investering van $ 1 miljard in de ruimtevaartbedrijven van Virgin.

Hij zei dat hij ook zou afstappen als zijn rol als directeur van twee Saoedische toerismeprojecten.

“Wat er naar verluidt in Turkije is gebeurd rond de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi, als het waar zou blijken, zou het vermogen van ieder van ons in het Westen om zaken te doen met de Saoedische regering duidelijk veranderen,” zei Branson.

Khashoggi, columnist van de Washington Post, is sinds 2 oktober niet meer gehoord toen hij het Saoedische consulaat in Istanbul bezocht, temidden van speculaties dat hij door de Saoedische autoriteiten werd vermoord.

Op dezelfde dag kwamen 15 Saoedi’s, waaronder verschillende functionarissen, op twee vliegtuigen in Istanbul aan en bezochten het consulaat terwijl Khashoggi ook binnen was, aldus bronnen uit de politie. Alle geïdentificeerde personen hebben sindsdien Turkije verlaten.

Saoedische autoriteiten moeten het lot van Khashoggi nog duidelijk uitleggen, terwijl verschillende landen – met name Turkije, de VS en het VK – hebben aangegeven dat ze de kwestie zo snel mogelijk moeten verhelderen.