Nieuwe regering in Pakistan zweert de banden met Turkije versterken, zegt president Arif Alvi - Turkse Pers
Nieuwe regering in Pakistan zweert de banden met Turkije versterken, zegt president Arif Alvi - Turkse Pers

De Pakistaanse president noemde maandag de betrekkingen met Turkije van vitaal belang voor regionale vrede en ontwikkeling.

In zijn eerste toespraak tot de gezamenlijke parlementaire sessie zei de pas verkozen Arif Alvi dat de historische relaties tussen de twee islamitische landen gebaseerd zijn op cultuur, religie en erfgoed.

“Onze betrekkingen met Turkije zijn erg belangrijk omdat deze betrekkingen zouden helpen om ontwikkeling en vrede in de hele regio tot stand te brengen,” zei Alvi.

Hij zwoer dat de nieuwe regering de bilaterale betrekkingen zou versterken.

Alvi onderstreepte ook de rol van officiële bezoeken aan het versterken van de banden met landen, verwijzend naar de recente bezoeken van Turkije, China, de VS en de Iraanse ministers van Buitenlandse Zaken.

De president herhaalde de wens van Pakistan om goede betrekkingen te onderhouden met alle landen, met name met China, Rusland, Afghanistan en Iran.

Economische corridor China-Pakistan

Over rapporten van bezorgdheid van Pakistan over de economische corridor van China Pakistan (CPEC), heeft Alvi de speculaties afgewezen en de Chinese regering verzekerd van een samenwerking.

“Het CPEC is erg belangrijk voor de sociaal-economische ontwikkeling van Pakistan en het zou de hoogste prioriteit van de regering blijven,” zei Alvi.

Op 9 september meldde de Financial Times dat de nieuwe Pakistaanse regering bezorgd is dat het CPEC-project van $ 64 miljard ten onrechte ten goede komt aan Peking.

CPEC, een megaproject, ondertekend in 2015, tijdens de gevangengenomen voormalige premier Nawaz Sharif regering, heeft als doel om China’s strategisch belangrijke noordwestelijke Xinxiang provincie te verbinden met de strategische Gwadar haven van Pakistan via een netwerk van wegen, spoorwegen en pijpleidingen om vracht, olie en gas te vervoeren.

De economische corridor zal China niet alleen goedkoper toegang geven tot Afrika en het Midden-Oosten, maar ook Pakistan miljarden dollars verdienen voor het verschaffen van doorvoerfaciliteiten aan ‘s werelds een na grootste economie.

Over de relaties met rivaal India, zei Alvi dat Pakistan vreedzame betrekkingen met India wenst.

De nieuwe regering zou zich blijven inspannen voor de vreedzame oplossing van Kasjmir, voegde hij eraan toe.

In Pakistan is de president een symbool van federatie, staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten; oefent echter bevoegdheden uit op aanbevelingen van de premier.

Volgens de grondwet van het land spreekt de president de gezamenlijke zitting van het parlement, de senaat en de nationale vergadering aan het begin van elk parlementair jaar toe om de regering richting te geven aan het nationale beleid.