Binali Yildirim houdt een toespraak tijdens een plenaire sessie voor de honderdjarige viering van de oprichting van de nationale raad van Azerbeidzjaanse in Bakoe, op 21 september 2018. Turkse Pers
Binali Yildirim houdt een toespraak tijdens een plenaire sessie voor de honderdjarige viering van de oprichting van de nationale raad van Azerbeidzjaanse in Bakoe, op 21 september 2018. Turkse Pers

De Turkse parlementsvoorzitter Binali Yildirim zei vrijdag dat een constructieve, stabiele samenwerking tussen Azerbeidzjan en Turkije een goed voorbeeld voor de wereld is.

“Er is een dringende behoefte aan het verminderen van spanningen in de wereld. De constructieve, en stabiele samenwerking tussen Azerbeidzjan en Turkije is een goed voorbeeld in dit opzicht, ” zei Yildirim tijdens de honderdjarige viering van de oprichting van de nationale raad van Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku.

“De ontwikkeling van Azerbeidzjan – geleid door de overleden oprichter Heydar Aliyev en onder leiding van president Ilham Aliyev – levert een belangrijke bijdrage aan de vrede en stabiliteit van de Kaukasus.”

Yildirim herinnerde ook aan het Khojaly-bloedbad in 1992 waarbij honderden Azerbeidzjaanse burgers werden gedood.

“Armenië moet zonder enige voorwaarden terugtrekken uit de bezette gebieden van Azerbeidzjan, inclusief Nagorna-Karabach. Deze gebieden behoren tot Azerbeidzjan, ‘ zei Yildirim.

Het Khojaly-bloedbad wordt beschouwd als een van de bloedigste en meest controversiële gebeurtenissen van de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan voor de controle over de nu bezette Nagorna-Karabach-regio.

Na de ontbinding van de Sovjet-Unie namen de Armeense strijdkrachten op 26 februari 1992 de stad Khojaly over in Karabach, nadat ze met zware artillerie en tanks hadden gehavend, bijgestaan ​​door een infanterie-regiment.

Het twee uur durende offensief doodde 613 Azerbeidzjaanse burgers, waaronder 116 vrouwen en 63 kinderen, en verwondde 487 anderen ernstig, aldus Azerbeidzjan. Ook blijven 150 van de 1275 Azerbeidzjanen die de Armeniërs tijdens het bloedbad hebben gevangen genomen, nog steeds vermist.

Yildirim  ging verder met te zeggen dat het Kaukasische islamitische leger de territoriale integriteit van Azerbeidzjan in 1918 beschermde  voor de onafhankelijkheid van het land in 1991.

“Turkije heeft in elke periode van de geschiedenis partij gekozen voor Azerbeidzjan. Het heeft Azerbeidzjan gesteund om onafhankelijk te worden, zelfs in die jaren dat Turkije zijn eigen onafhankelijkheidsoorlog vocht, ” voegde hij eraan toe.