Egypte en Grieks-Cyprus tekenen overeenkomst zonder akkoord van Turks-Cyprus - TurksePers.nl
Egypte en Grieks-Cyprus tekenen overeenkomst zonder akkoord van Turks-Cyprus - TurksePers.nl

Afgelopen woensdag is er tussen de Grieks-Cypriotische regering en Egypte een overeenkomst getekend voor de aanleg van een onderwaterpijpleiding om aardgas van het eiland naar Egypte te exporteren. De kosten voor het aanleggen van de pijplijn bedragen rond de $ 1 miljard.

De Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) noemde de pijplijnovereenkomst tussen Egypte en de Grieks-Cyprioten ” onwettig”, omdat de Griek-Cypriotische kant geen jurisdictie heeft om zich te ontdoen van bronnen die ook tot de Turks-Cyprioten behoren.

“Wat het Grieks-Cypriotische leiderschap gisteren probeerde te doen met betrekking tot de toekomst van de hulpbronnen van de regio, is een nieuwe poging tot onwettigheid,” aldus de verklaring van Kudret Özersay vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken op donderdag.

Özersay gaf in dezelfde verklaring aan dat deze poging wederom aantoont dat de Grieks-Cyprioten niet bereid zijn om de middelen te delen met de Turks-Cyprioten.

Cyprus was verdeeld in een Turks-Cypriotische staat in het noorden en een Grieks-Cypriotische regering in het zuiden na de militaire coup van 1974 werd gevolgd door geweld tegen de Turken van het eiland en Turkije’s tussenkomst als garantiegever.

De status van het eiland blijft onopgelost, ondanks een aantal discussies die in mei 2015 zijn hervat.

Er is de afgelopen jaren een vredesproces geweest en het laatste mislukte initiatief vond plaats in Crans-Montana, Zwitserland onder auspiciën van de landen Turkije, Griekenland en Groot-Brittannië, die vorig jaar instortten.