President Vladimir Poetin heeft gezegd dat Rusland militair gereed is voor een crisis in Cubaanse rakettenstijl als de Verenigde Staten dwaas genoeg is om er een te willen en zijn land heeft momenteel de voorsprong als het gaat om een ​​eerste nucleaire aanval.

De Cubaanse rakettencrisis brak uit in 1962 toen Moskou reageerde op een Amerikaanse raketinzet in Turkije door ballistische raketten naar Cuba te sturen, wat leidde tot een impasse die de wereld op de rand van een nucleaire oorlog bracht.

Meer dan vijf decennia later nemen de spanningen weer toe ten opzichte van de Russische vrees dat de Verenigde Staten nucleaire raketten met middellange afstanden in Europa zouden kunnen inzetten als een historisch wapenbeheersingsverdrag uit de Koude Oorlog.

Poetin’s opmerkingen, die woensdag aan de Russische media zijn gemaakt, volgen zijn waarschuwing dat Moskou op elke beweging van de VS zal anticiperen om nieuwe raketten dichter bij Rusland te plaatsen door zijn eigen raketten dichter bij de Verenigde Staten te stationeren of door snellere raketten of beide in te zetten.

Poetin voerde zijn waarschuwing voor het eerst gedetailleerd uit, en zei dat Rusland hypersonische raketten kon inzetten op schepen en onderzeeërs die zich buiten de territoriale wateren van de VS zouden kunnen bevinden, als Washington nu zou overgaan op het inzetten van kernwapens voor de middellange afstand in Europa.

“(We hebben het hier over) voertuigen voor zeetransport: onderzeeërs of oppervlakteschepen. En we kunnen ze plaatsen, gezien de snelheid en het bereik (van onze raketten) … in neutrale wateren. Plus ze zijn niet stationair, ze bewegen en je zal ze moeten vinden, “zei Poetin, volgens een transcript van het Kremlin.

“Je werkt het uit, Mach negen (de snelheid van de raketten) en meer dan 1.000 km (hun bereik).”

Keer op keer schenden de Amerikanen hun afspraken; laat dit een waarschuwing zijn

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wees de eerdere waarschuwing van Poetin af als propaganda en zei dat het erop was gericht de aandacht af te leiden van de schendingen door Moskou van het Intermediate Range Nuclear Forces (INF) Verdrag.

Het verdrag, dat Rusland en de Verenigde Staten verbood van het stationeren van korte en middellange afstands, land-gebaseerde raketten in Europa, is in zijn doodstrijd, het perspectief van een nieuwe wapenwedloop tussen Washington en Moskou lijkt te zijn begonnen.

Poetin heeft gezegd dat hij geen wapenwedloop met de Verenigde Staten wil, maar dat hij geen andere keus heeft dan te handelen als Washington nieuwe raketten in Europa inzet, waarvan hij zegt dat Moskou binnen 10-12 minuten kan worden getroffen.

Poetin zei dat zijn marine op zo’n dergelijke stap direct kan reageren en dat Rusland de Verenigde Staten velen malen sneller zou kunnen treffen dan de Amerikaanse rakketten Moskou zouden kunnen raken, omdat de Russische raketten sneller (vliegtijd) zouden zijn en een voorsprong heeft op de Amerikaanse nucleaire raketten.

“De vliegtijd zou niet in Amerikaans voordeel zijn, tenminste zoals de zaken er vandaag voorstaan. Dat is een ding wat zeker is.” zei Poetin.

De betrekkingen tussen Moskou en Washington waren gespannen, voegde hij eraan toe, maar de spanningen waren niet vergelijkbaar met die van de Cubaanse crisis.

“Zij (de spanningen) zijn geen reden om de confrontatie met de niveaus van de Cubaanse crisis in de jaren 1960 op te rakelen.” Dat is in ieder geval niet wat we willen, ” zei Poetin. ” Maar als iemand dat wilt (de VS), dan zijn ze van harte welkom, ik heb vandaag uitgelegd wat dat zou betekenen. Laat ze hun kansen berekenen, voordat ze ermee beginnen. (de raketvliegtijden).”