Turkije en Rusland - Turkse Pers

Qatar verwelkomde dinsdag de Turks-Russische overeenkomst om een ​​gedemilitariseerde zone te vestigen in Idlib, Syrië.

Volgens een verklaring dinsdag van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar zal de overeenkomst een bloedbad voorkomen en een gevreesde humanitaire crisis.

Het ministerie sprak ook zijn steun uit voor de voortdurende inspanningen om een ​​politieke oplossing te vinden voor het conflict in Syrië op basis van de Verklaring van Genève van 2012 en de desbetreffende resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

De Syrische oppositie was ook opgenomen in de overeenkomst tussen Turkije en Rusland. 

“De overeenkomst redde de regio en de bevolking van de regio van een mogelijke bloedbad en humanitaire crisis”, zei Abdurrahman Mustafa, voorzitter van de Nationale Coalitie van de Syrische Revolutionaire en Oppositie-eenheden, in een verklaring.

Mustafa, bedankte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en beschreef de overeenkomst als een belangrijke stap voor een politieke oplossing in Syrië.

Na een ontmoeting in Sotsji tussen president Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin, kwamen de twee landen maandag overeen om een ​​gedemilitariseerde zone op te zetten in Idlib, het laatste oppositiebolwerk van Syrië.

Ankara en Moskou ondertekenden ook een memorandum van overeenstemming waarin werd aangedrongen op de “stabilisatie” van de de-escalatiezone in Idlib, waarin daden van agressie uitdrukkelijk verboden zijn.

Volgens het MoU blijven oppositiegroepen in Idlib in gebieden waar zij al aanwezig zijn, terwijl Rusland en Turkije gezamenlijke patrouilles in het gebied zullen uitvoeren om nieuwe gevechten te voorkomen.