Turkije werkt samen met Rusland en Iran “om een ​​Aleppo-achtige ramp te voorkomen” in Syrië’s Idlib, zei president Recep Tayyip Erdogan donderdag.

“Wij zijn een natie die op het veld wint en niet aan tafel. Daarom zeggen we bij elke gelegenheid dat we op het veld aanwezig moeten zijn, sterk moeten zijn in het veld en moeten slagen op het veld, “zei Erdogan, sprekend op een receptie op Victory Day in hoofdstad Ankara.

“Dit is hoe we de terreurgang langs onze grenzen met Syrië hebben vernietigd.”

Zijn opmerkingen komen temidden van VN-waarschuwingen over een geplande operatie door Syrische regime-eenheden in de provincie Idlib die zou leiden tot een “humanitaire ramp”.

Idlib valt binnen een netwerk van de-escalatiezones – onderschreven door Turkije, Rusland en Iran – waarin daden van agressie uitdrukkelijk verboden zijn.

“Door gesprekken te voeren met Amerikanen, proberen we Manbij in Syrië te bevrijden van terroristen”, voegde hij eraan toe.

De Manbij-deal tussen Turkije en de VS is gericht op de terugtrekking van de PKK-aangesloten YPG-terreurgroep uit de stad om de regio te stabiliseren.