Riad Hijab, hoofdcoördinator van de High Negotiations Committee (HNC) van de Syrische oppositie - Turkse Pers
Riad Hijab, hoofdcoördinator van de High Negotiations Committee (HNC) van de Syrische oppositie - Turkse Pers

De voormalige Syrische premier Riyad Hijab heeft een militaire overwinning uitgesloten van de regeringsstrijdkrachten in de 7-jarige burgeroorlog in Syrië. Rusland zou uiteindelijk beseffen dat het ten onrechte was om het regime van Bashar al-Assad te ondersteunen.

“Het regime heeft niet voldoende kracht of militair vermogen om de controle over Idlib over te nemen”, zei Hijab in een interview met de in Doha gevestigde Al Jazeera-televisie.

“Iedereen weet, zelfs Assad zelf en zijn elite dat ze onder de bescherming en voogdij staan ​​van Russische special forces,” zei hij.

Hijab, een voormalige onderhandelaar van de oppositie, zei: “tekenen van zwakte zijn evident in de structuur van het Syrische-regime”.

”Er is een spiraal van onaanvaardbare en onredelijke barbaarse praktijken in de beheerde gebieden van het Syrische-regime, laat staan de barbaarse-moorden tussen milities en de strijdkrachten van het Syrische-regime,” zei hij.

Hij haalde aan dat meer dan 40 regeringsofficieren en leden van het regime waren gedood, maar zonder een specifieke datum voor de moorden te geven.

“Het regime bevindt zich in de ergste situatie,” zei hij. “Rusland werkt aan het ontbinden van pro-regime milities.”

“Rusland zal zich vroeg of laat realiseren dat Assad niet al deze moeite en steun verdient en dat het een fout heeft gemaakt in het ondersteunen van Assad,” zei Hijab.

“Er is een hele reeks mislukkingen en verslechtering door het regime die om zijn eigen belangen geeft, zelfs ten koste van zijn eigen gemeenschap en mensen.”