VS dreigen bondgenoot Turkije te laten beslissen over S-400 raketverdediging, zegt Russische minister van Buitenlandse Zaken

De Russische minister van buitenlandse zaken heeft vrijdag kritiek geuit op de druk van de VS op Turkije vanwege de beslissing om een ​​Russisch S-400 raketafweersysteem te kopen.

Sergey Lavrov zei op de diplomatieke academie in Moskou dat de VS methoden van druk gebruikt om landen in overeenstemming te brengen met haar beleid.

Volgens hem gebruikt Washington niet alleen druk tegen ‘landen die onafhankelijk beleid voeren’, maar ook tegen ‘zijn naaste bondgenoten’.

“De situatie met bedreigingen tegen het NAVO-lid Turkije voor het besluit van Ankara om zijn defensiecapaciteit te versterken door Russische S-400’s te kopen, is een voorbeeld, er zijn er nog veel meer voorbeelden hiervan”, zei hij.

Washington probeert de aankoop van de Russische S400 door Turkije tegen te houden en heeft vorige week de levering van onderdelen en diensten voor de F-35 straaljagers opgeschort.

Amerikaanse congresleden en de Vice-President hebben gedreigd om de F-35 verkoop te annuleren, indien Turkije toch de Russische S-400 in ontvangst zal nemen.

Amerikaanse functionarissen hebben gesuggereerd dat Turkije de Amerikaanse Patriot-raketsysteem zal moeten kopen in plaats van de Russische S-400, omdat de Amerikanen stellen dat de Russische S-400 niet verenigbaar zal zijn binnen de NAVO-systemen en de F-35 zou blootstellen aan mogelijke Russische gevaar.

Turkije heeft hierop als antwoord gegeven, dat de Amerikanen jarenlang de Amerikaanse Patriot-raketsysteem niet wouden verkopen aan Turkije.

Nu wij voor de S-400 hebben gekozen wat overigens het beste raketsysteem ter wereld is, mogen wij opeens wel de Amerikaanse Patriot-raketsysteem kopen. Wij staan open voor alle opties, en we kijken alsnog naar de mogelijkheid om misschien de Patriot alsnog aan te schaffen, maar de S-400 is een gedane zaak, daar valt niet meer over te onderhandelen. Het aanbod dat de Russen ons deden was vele malen beter, goedkoper, sneller en de technologieoverdracht zat ook nog eens bij de deal.

De S-300 – een voorloper van de huidige S-400 – wordt gebruikt door de NAVO-landen Bulgarije, Griekenland en Slowakije. Hun deals met Rusland lokten geen kritiek uit vanuit Washington.